Wereldwijde malaise van de productiviteit

Tracy Chen, Portfolio Manager and Head of Structured Credit, Brandywine Global (een Legg Mason filiaal)

Het flauwe wereldwijde economisch herstel wordt aangedreven door nieuwe jobs en stijging van de lonen. Als gevolg daarvan is de consumptie gestegen. Nochtans ondergaat de wereldwijde economie een vertraging van de groei van de productiviteit, zowel in de ontluikende als in de ontwikkelde landen, vooral door een gebrek aan privé-investeringen. Als de ratio kapitaal/tewerkstelling vanaf nu een bodem bereikt en begint te herstellen, dan zou volgens ons de productiviteit weer moeten stijgen.

Door een stijging van de investeringsuitgaven zouden we uit de malaise van de productiviteit geraken. Maar een risico voor het herstel is het feit dat dit een jaar van presidentsverkiezingen in de VS is. Bedrijven zullen wellicht minder geneigd zijn te investeren in tijden van verhoogde onzekerheid. Rekening houdend met het feit dat de VS een volledige tewerkstelling nadert, zou de creatie van nieuwe arbeidsplaatsen en de groei van de lonen zijn limieten kunnen bereiken. Als gevolg daarvan zal het groeipotentieel van het Amerikaanse bpp bepaald worden door de productiviteitsgroei.

Als dat laatste niet kan aantrekken, dan zijn we ervan overtuigd dat de economie blijft vastzitten in deze omgeving van trage groei van het bpp. Vervolgens zullen de rentes nog langer laag blijven.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.