Kuddegedrag – hoe er aan ontsnappen volgens M&G

Ritu Vohora, Investment Director bij M&G

Kuddegedrag is voor veel dieren een garantie op veiligheid en bescherming. Maar in financiële markten kan kuddegedrag je duur te staan komen. Beleggers kunnen zich comfortabel en veilig voelen in dichtbevolkte en populaire aandelensegmenten (crowded trades). Ze moeten zich wel bewust zijn van de inherente risico’s van deze posities en overwegen om de kudde te verlaten, zelfs wanneer de emoties iets anders zeggen.

Populaire aandelen neigen naar een asymmetrisch risicoprofiel – bescheiden positief nieuws levert meestal weinig op, omdat er weinig ruimte is om de reeds hooggespannen verwachtingen nog te verbeteren. Daarentegen houdt negatief nieuws een veel groter neerwaarts risico in. Het omgekeerde is ook waar voor over-verkochte aandelen : een bestaand negatief sentiment plaatst een bodem onder negatief nieuws, terwijl positieve verrassingen voor een krachtige opwaartse impuls zorgen.

Gezondheidszorg, technologie en consumptiegoederen zijn wereldwijd de dichtstbevolkte aandelensegmenten. Financiën en energie zijn wereldwijd de minst populaire aandelensegmenten.

In de huidige omgeving zijn er kansen te vinden in aandelensegmenten die uit de gunst gevallen zijn. Hoewel defensieve waarden wellicht in de gunst zullen blijven gezien de politieke en economische onzekerheid, moeten beleggers voorzichtig zijn als ze zich in deze dichtbevolkte ruimte willen inkopen. Hoe langer beleggers in deze aandelen blijven en hoe verder ze wegdrijven van de redelijke waarde, des te groter is de kans dat de bel uiteenspat.

Dichtbevolkte aandelensegmenten kunnen beleggers als lemmingen over de rand van de klip drijven. Bij het samenstellen van een portefeuille komt het er op aan niet de kudde te volgen, maar waarde en kansen te zoeken in aandelen met gezonde fundamentals – ongeacht wat de anderen doen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.