Schroders: Startschot voor herstel opkomende markten

Craigbotham
Craig Botham

De opkomende markten laten een herstel zien. Over het algemeen verwacht Schroders een sterkere economische groei in 2017, ondanks de vertraging in China. De groei is met name te danken aan Rusland en Brazilië, die uit het recessiedal omhoog klimmen, en India waar de kredietgroei zich herstelt en de hervormingsdrang investeringen aanmoedigt, meent Craig Botham, Emerging Markets Economist van Schroders .

China verslapt na een te snelle herstart

China heeft het beter gedaan dan Botham in de eerste helft van het jaar had voorspeld, dankzij succesvolle stimulerende maatregelen. Maar China kan dit niet blijven volhouden en een nieuwe vertraging lijkt dan ook op komst. Een harde landing van de Chinese economie in de nabije toekomst lijkt niet voor de hand te liggen. De Chinese overheid beschikt over voldoende middelen om risico’s in de economie en het financiële systeem de kop in te drukken. Botham is minder optimistisch ten aanzien van de komende drie jaar. Hij houdt vast aan de voorspelde bbp-groei van 6,4% in 2016 en 6,2% in 2017.

Brazilië uit de startblokken

Brazilië lijkt zich te herstellen; de PMI’s trekken sterk aan. Het zal echter nog wel een paar kwartalen duren voordat de data een positieve economische groei laten zien. Botham verwacht dat de economische groei van -3,5% in 2016 zal verbeteren naar 0,9% in 2017. De inflatieverwachting stelt hij naar boven bij en de rente zal hooguit nog met 75 basispunten dit jaar worden verlaagd. De beleggers moeten beducht blijven voor de politieke risico’s. Interim-president Temer wordt gelinkt aan het Petrobras schandaal en dit zou wel eens de hervormingsagenda van zijn regering kunnen ondermijnen.

Rusland doet zijn best om te wedijveren

De vooruitzichten voor de Russische economische groei duiden op een geleidelijk herstel, niettegenstaande de recente zwakte van de olieprijs. Botham gaat uit van positieve groei op jaarbasis in Q4 en een positieve algehele groei in 2017, zij het beperkt met 1,5%. Als de olieprijs stabiliseert, ziet hij nog ruimte voor een renteverlaging met 50-100 basispunten dit jaar.

India heeft een nieuwe horde genomen

Na een decennium van wachten heeft India eindelijk een wet aangenomen die de weg vrijmaakt voor de invoering van een Unified Goods and Services Tax ( GST). De GST moet een breed scala aan inefficiënties wegnemen, ten gunste van investeringen, groei en belastinginkomsten op de middellange tot lange termijn. Botham gaat ervan uit dat het monetaire beleid in Q3 zal worden aangepast als de huidige centrale bankpresident Raja is aftreden. Hij verwacht dat zijn vervanger meer dovish zal zijn en meer in lijn met het overheidsbeleid zal opereren. Botham stelt daarom de inflatieverwachting licht bij en verwacht nu een inflatie van 5,6% in 2016 en 5,9% in 2017.