Legg Mason verwacht dat de Fed een kwartje van de rente haalt

Door John L. Bellows, portfolio manager bij Western Asset (een filiaal van Legg Mason)

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank – de Fed - verklaarde verleden woensdag dat hij een duidelijk pad ziet voor renteverlagingen later dit jaar. Een renteverlaging in juli behoort zelfs tot de mogelijkheden.
Johnbellows
John L. Bellows

De lage inflatie was één van de redenen om het monetair van de Fed te versoepelen. Iets gelijkaardigs zal ook de basis vormen voor een renteverlaging. De voorzitter van de Fed vindt een renteverlaging ook een kwestie van risicobeheer. Hoe lager de rente, des te minder ammunitie hebben de beleidsmakers om een recessie te vermijden. Door een soepeler beleid te voeren willen de beleidsmakers op de eerste plaats een recessie vermijden.

Een renteverlaging lijkt dus tot de mogelijkheden te behoren, hoogstwaarschijnlijk al in juli. De vraag is of de Fed de rente met 25 of 50 basispunten zal verlagen. Op basis van het nieuws van verleden woensdag lijkt 25 basispunten meer aannemelijk. Jerome Powell maande toen aan voorzichtig te zijn in afwachting van meer economische gegevens. Maar als die gegevens in de volgende weken in elkaar zakken, of als de handelsrisico’s escaleren, dan heeft de Fed de optie om de rente met 50 basispunten te verlagen. Maar momenteel is dat nu nog niet de basisassumptie.