Wachten op de Fed

Marc Craquelin, Directeur activabeheer, La Financière de l’Echiquier

Marccraquelin
Marc Craquelin

Verleden week gingen de Europese aandelenmarkten om verschillende redenen achteruit, terwijl ze het ook al moeilijk hadden omwille van de onzekerheden op de obligatiemarkten.

· De olieaandelen verloren aan waarde als gevolg van de daling van de olieprijzen. Het International Energy Agency (IEA) publiceerde een studie die het omgekeerde zei van wat er in juni verschenen was : het gelooft zelf niet meer in zijn eerste scenario, dat een snelle vermindering van het aanbod op de markt voorzag. De reden is een verminderde vraag vanuit China en Indië.

· De banksector werd afgestraft door de recordboete voor Deutsche Bank vanwege het Amerikaanse ministerie van justitie (het geëiste bedrag van 14 miljard dollar voor het opruimen van de subprime crisis van 2008 lijkt buitensporig in verhouding tot de kapitalisatie van de bank).

· Tenslotte blijven de Amerikaanse economische cijfers teleurstellen, met name de kleinhandelsverkopen en de industriële verkoopcijfers van oktober. We krijgen tegenwoordig vrij negatief economisch nieuws.

Deze week kijken we uit naar de vergaderingen van de monetaire beleidsorganen van de BoJ en de Fed. De BoJ schijnt niet veel beweegruimte meer te hebben. Bij de Fed zijn de leden zeer verdeeld en het is weinig waarschijnlijk dat ze de rente optrekt. Alle aandacht gaat naar de mededeling en de persconferentie van Janet Yellen.

We moeten ook de evolutie van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in de gaten houden. Volgens de peilingen kwijnt de voorsprong van Hillary Clinton weg. De markten houden blijkbaar nog geen rekening met een eventuele overwinning van Donald Trump, zelfs al begint het hier en daar op te duiken : daling van de Mexicaanse peso of herstel van de farmaceutische sector (die gepenaliseerd wordt door het programma van de democraten).

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.