Enkel een deal in Algiers kan voorkomen dat olieprijzen zakken

Maandag komt het International Energy Forum bijeen in Algiers. In de marge van het evenement zullen de OPEC-leden waarschijnlijk beraadslagen over de olievoorraad. Mogelijk volgt er ook een deal, met een impact op de olieprijs. Robert Minter, beleggingstrateeg bij Aberdeen Asset Management, geeft vooruitlopend het volgende commentaar.

“Een overeenkomst over de olieproductie zou laten zien dat de OPEC-leden zich weer achter één vlag kunnen scharen en consensus kunnen bereiken. Momenteel beloopt het overaanbod ongeveer 1,6 miljoen vaten per dag. Een deal moet voorkomen dat de situatie nog slechter wordt, en de prijzen niet onder het huidige niveau van 40 tot 50 dollar per vat zakken. Een deal kan de huidige productieniveaus min of meer behouden, en een deel van de wereldwijde voorraden laten afvloeien.

Er is een kans van slagen. [De Saudische regeringsfunctionaris] Mohammed bin Salman heeft Poetin al ontmoet. Het is geen geheim dat die laatste graag een deal zou zien. Poetin wil meer invloed in het Midden-Oosten, en de oliemarkt kan daarvoor een instrument zijn.

Maar bij de OPEC wordt de rede vaak afgetroefd door eigenbelang en nationalisme. Een deal kan dus evengoed afspringen. In dat geval zakken de prijzen mogelijks tot 30 dollar. Het IEA en de OPEC hebben al toegegeven dat de laatste productiecijfers te laag zijn, en dat de voorraden tegen recordniveaus schuren. Weinig reden dus om de prijzen op de huidige hoogte te houden als er geen deal komt. De enige reden waarom de prijzen nog niet ingezakt zijn, is omdat iedereen hoopt dat er nog een deal uit de bus komt.”

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.