DWS outlook: Europese high yield bijzonder aantrekkelijk

Vermogensbeheerder DWS heeft zijn outlook voor de komende twaalf maanden bekendgemaakt. CIO Stefan Kreuzkamp gaat ervan uit dat de Fed de rente twee keer verlaagt, de eerste keer al volgende maand. De ECB verlaagt de depositorente waarschijnlijk met nog eens 10 tot 20 basispunten, aldus DWS. Een nieuw opkoopprogramma voor obligaties verwacht Kreuzkamp niet, maar de aflopende obligaties zullen wel opnieuw worden geïnvesteerd.

Tegen deze achtergrond heeft Joern Wasmund, hoofd van DWS Fixed Income, een voorkeur voor hoogrentende obligaties. “Het lagerenteklimaat duwt beleggers richting hoogrentende effecten”, zegt Wasmund. Momenteel zijn hoogrentende bedrijfsobligaties die in euro worden uitgegeven aantrekkelijk. Het percentage wanbetalingen bedraagt minder dan één procent en dat percentage ligt dus aanzienlijk lager dan het historische gemiddelde van 4,5 procent. Tegelijk is het ratingprofiel binnen deze markt de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Op dit moment heeft ongeveer 70 procent de kredietbeoordeling ‘BB’ en minder dan tien procent ‘CCC’.

Voor een hoger rendement verwijst Wasmund naar obligaties in dollars. High yield obligaties van opkomende markten of op de Amerikaanse markt blijven aantrekkelijk. “In de opkomende markten geven we momenteel de voorkeur aan Turkije en Argentinië, omdat de politieke risico’s worden overschat”, stelt Wasmund.

Beleggers voor wie de bijhorende illiquiditeit draaglijk is, kunnen ook overwegen om in private equity te stappen. Bij middelgrote en kleine ondernemingen met een ebitda tussen de 10 miljoen en 15 miljoen euro is een rendement van zes procent haalbaar. “Hybride bedrijfsobligaties kunnen beleggers lokken die in investment-grade willen beleggen, omdat deze extra rendement bieden ten opzichte van langer lopende obligaties van dezelfde emittent”, zegt Wasmund.

Op de aandelenmarkten ziet DWS voornamelijk kansen in sterk gekapitaliseerde groeiaandelen uit de VS en aandelen uit de wereldwijde financiële sector, waar veel negatieve factoren al zijn ingeprijsd. In de technologiesector dienen de fabrikanten van halfgeleiders te worden vermeden als gevolg van het handelsconflict. Beleggers kunnen beter hun geld stoppen in de aandelen van softwareleveranciers.

Algemeen verwacht DWS de komende twaalf maanden geen wereldwijde recessie “De wereld zal niet economisch ten onder gaan. Hoewel de groei zal vertragen, zal er wel sprake zijn van groei”, verwacht beleggingsstrateeg Kreuzkamp. Concreet voorspelt hij 12.300 punten voor de DAX, en 3.000 punten voor de S&P 500 over 12 maanden. Voor de dollar gaat hij uit van een wisselkoers van 1,15 tegenover de euro.