Vooruitblik op de komende G20 top

Door Dr. Volker Schmidt, Senior Portfolio Manager at ETHENEA

Op de recentste G20-top die vandaag en zaterdag in Osaka plaatsvindt, is de belangrijkste gebeurtenis vanuit economisch oogpunt waarschijnlijk een ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese tegenhanger Xi.
Volkerschmidt
Dr. Volker Schmidt
Begin juni hadden de markten er nog weinig vertrouwen in dat het handelsconflict tussen de twee landen op korte termijn zou afnemen. Nog erger was dat bijkomende tarieven waarschijnlijk geacht werden. Maar in de aanloop naar de top zijn de markten steeds optimistischer geworden dat bijkomende tarieven vermeden kunnen worden en dat de twee rivalen naar een nieuwe handelsovereenkomst evolueren. In zekere mate delen we dit optimisme, maar we zijn bezorgd dat de financiële markten te veel positief nieuws ingeprijsd hebben.

De S&P 500 is sinds begin juni met meer dan 6% gestegen. Omdat we verwachten dat de markten niet in staat zullen zijn om deze laatste stijgingen te ondersteunen, hebben we recent onze aandelenpositie verminderd. Hoewel we geloven dat er een wapenstilstand tussen de handelsrivalen komt, verwachten we dat weg naar een blijvende oplossing nog lang is en dat er tijdelijke tegenvallers zullen zijn. De twee landen zullen voor een sterkere rol in de wereldhandel blijven vechten. Dat zal waarschijnlijk tot een trage maar gestage groei van de wereldwijde economie leiden, waardoor ook de noodzaak aan veilige activa zal verminderen.

Daarom hebben we onze goudpositie verminderd en hebben we onze beleggingen in US dollar gedeeltelijk ingedekt tegen een waardevermindering van de dollar t.o.v. de euro. We blijven een voorkeur geven aan bedrijfsobligaties, omdat vastrentende activa verder zouden profiteren van de steun van de centrale banken.