BNY Insight: Opkomende markten verbeteren noodgedwongen corporate governance en transparantie

Rodicaglaven
Rodica Glaven

Het Petrobras-schandaal bevestigde weer alle vooroordelen over de gebrekkige corporate governance in de opkomende markten. Maar dan gaat men voorbij aan de enorme sprong voorwaarts die opkomende markten de afgelopen tien jaar hebben gemaakt op het gebied van transparantie en corporate governance, schrijft Rodica Glaven, fondsbeheerder EMD bij Insight, een boutique van BNY Mellon.

Omdat bedrijven uit opkomende markten op zoek zijn naar financiering op de externe markten, worden zij gedwongen de maatstaven uit de ontwikkelde markten te implementeren. Zonder de in de loop van de tijd aangebrachte verbeteringen zouden bedrijfsobligatiebeleggers een hogere vergoeding eisen en de yield opvoeren of domweg geen bedrijfsschuld meer opkopen. In dat geval zouden de financieringskosten voor bedrijven nodeloos toenemen.

Elk nadeel heeft een voordeel

Ondanks alle verbeteringen laat het Petrobras-schandaal wel zien dat zwak bestuur en gebrekkige transparantie een risicofactor zijn in de opkomende markten. Petrobras - voor 60% eigendom van de staat - is een schoolvoorbeeld van hoe staatsbemoeienis in een bedrijf potentieel schadelijk kan zijn. Door de staat gecontroleerde bedrijven blijven in veel opkomende markten zoals China, Verenigde Arabische Emiraten, Rusland, Indonesië, Maleisië, Saudi-Arabië, India en Brazilië het grootste deel van de nationale economie uitmaken. Maar anderzijds vormen staatsbedrijven ook een extra zekerheid in moeilijke tijden. Als het echt tegenzit kan de overheid bijspringen om de problemen helpen op te lossen.

Het Petrobras-schandaal is ook weer een reminder dat de crises die zich in opkomende markten af en toe voordoen een positieve uitwerking kunnen hebben. Op de langere termijn komt er voor Brazilië iets heel moois uit, voorspelt Glaven. Het dwingt het land tot een structurele aanpak van corruptie en governance. Het heeft ook geleid tot de aanstelling van een nieuwe rmarktvriendelijke regering die aan de slag gaat om de economie van het land te verbeteren en op een groeipad voor de lange termijn te zetten. Een aantal initiatieven is al genomen om vertrouwen van investeerders terug te winnen.

Glaven erkent wel dat de weg om de governance en transparantie te verbeteren er een vol hobbels en hindernissen is. Er is een aantal opkomende markten die op dit gebied achterlopen, Venezuela is daar een voorbeeld van. Ook de betekenis van het begrip transparantie wil in China nog wel eens afwijken van wat gangbaar is bij bedrijven in ontwikkelde markten.

De winst van transparantie

In veel opkomende markten gaan de ontwikkelingen echter de goede kant op. Veel bedrijven ontdekken de voordelen van een grotere transparantie en zien in dat het een manier is om hun bedrijf in de kijker te spelen bij buitenlandse investeerders. Zij begrijpen dat beleggers een hogere mate van verantwoording eisen en dat er een kostenplaatje aan vast zit als ze dit niet doen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.