Italiaans referendum over constitutionele hervorming : gevolgen voor beleggers

Andrew Cormack, Portfolio Manager, & Sebastian Angerer, Research Analyst, bij Western Asset (een filiaal van Legg Mason )

Het komende Italiaanse referendum is zowel een referendum over de regering Renzi als over de constitutionele hervorming. De hoofdbedoeling van de hervorming is om de politieke patstelling te verminderen. Eerste minister Matteo Renzi zei dat hij zal aftreden als de uitslag “neen” is.

Een “neen”-stem zou een periode van politieke instabiliteit kunnen inluiden en de markten zouden de mogelijkheid van een Italiaanse uittreding uit de EU kunnen inprijzen.

Diegenen die de “neen”-stem ondersteunen proberen te kapitaliseren op het anti-establishment gevoel dat in heel Europa merkbaar is. Volgens ons moeten we op een andere manier naar het Italiaanse referendum kijken.

Er zijn drie factoren die het stemgedrag kunnen beïnvloeden.

  • Immigratie. De instroom van immigranten heeft Renzi op politiek vlak beschadigd. Hij heeft de negatieve kritiek proberen te pareren door zich hard op te stellen bij de Europese leiders.
  • · Groei en besparingen. Veel van de problemen van Italië komen voort uit de lage productiviteit die Renzi met structurele hervormingen tracht te verbeteren. De Europese Commissie wil een strakkere fiscale politiek opleggen, terwijl Renzi een meer expansionistische budget voor 2017 nastreeft. Dit debat zal waarschijnlijk verhevigen naarmate de datum voor het referendum nadert. Als er tekenen zijn dat de commissie wil toegeven, zal dit waarschijnlijk goed onthaald worden door de markten en door de Italiaanse kiezers, wat zal helpen om de stemmen naar een “ja” te doen overhellen.
  • Italiaanse banken. De beleggers kijken weer eens met argusogen naar de gezondheid en kwetsbaarheid van het Italiaanse banksysteem. We hebben er hoop in dat dat beleidsmakers buiten Italië er voor open staan om een oplossing te vinden die vermijdt dat privé-schuldeisers verliezen lijden. Vanuit krediet-oogpunt blijft Western Asset onderwogen in de meeste Italiaanse banken.

    We geloven dat de spreads van Italiaanse overheidsobligaties ondersteund blijven door de aankopen door de nationale centrale bank en we willen onze blootstelling verhogen van zodra de spread significant vergroot. Rekening houdend met het risico van het referendum zullen we de overmatige blootstelling tactisch managen.