Europese HY-uitgifte leeft op in September

Vedovatroweprice
Mike Della Vedova

Door Mike Della Vedova, portefeuillebeheerder van het T. Rowe Price European High Yield Bond Fund

Deze uitgifte van nieuwe obligaties in de Europese high yield markt is deze maand opgeveerd. Dit kan tegenwicht bieden aan de sterke technische factoren die de markt in de zomer beheersten.

In de verwachting dat de belangrijke centrale banken hun stimuleringsprogramma’s zouden verlengen en misschien zelfs uitbreiden, ontstond er eind juni er een wereldwijde jacht op rendement. Daardoor steeg de instroom in de beleggingscategorie in een periode waarin, zoals gebruikelijk in de zomer, zeer weinig nieuwe obligaties werden uitgegeven. Als gevolg daarvan liepen de spreads sterk in en daalden de effectieve rendementen.

Een goed voorbeeld is het triple-C segment, waar de spreads in augustus bijna 300 basispunten zakten. Zonder de recente stijging van de uitgifte-activiteit had deze door technische factoren gestuurde ontwikkeling tot opgerekte waarderingen kunnen leiden. Daarom is de uitgifte-activiteit van deze maand bemoedigend.

Tegenover het grote aantal nieuwe obligaties dat in de markt kwam, stond een robuuste vraag en verschillende transacties werden opgehoogd. In tegenstelling tot de eerste helft van het jaar, toen het merendeel van de nieuwe uitgiften van BB-emittenten afkomstig was, komt het nieuwe aanbod in september uit alle kwaliteitscategorieën. Zelfs een kortstondige volatiliteit in de bredere financiële markten heeft het aanbod niet kunnen stuiten.

Vanuit ons perspectief vertegenwoordigen nieuwe uitgiftes mogelijke kansen. Maar er is intensief kredietonderzoek nodig om in kaart te brengen welke bedrijven succesvol zullen zijn en, niet minder belangrijk, welke moeten worden vermeden.