State Street: Beleggersvertrouwen wereldwijd toegenomen

Institutionele beleggers hebben in juni wereldwijd meer vertrouwen gekregen. Dat blijkt uit de maandelijkse Investor Confidence Index van State Street, die vandaag is gepubliceerd. De stijging was het sterkst onder Europese institutionele beleggers, wier score steeg van 92,4 een maand geleden naar 103,2 eind juni. Ter vergelijking: de Noord-Amerikaanse index steeg van 76,5 naar 82,1 en de Aziatische van 88,8 naar 96,1.

Een score van 100 duidt op een neutrale risicobereidheid. De Investor Confidence Index van State Street is een kwantitatieve analyse van het vertrouwen onder institutionele beleggers en komt tot stand op basis van daadwerkelijke handelsdata van de bewaarbank die $33 biljoen aan effecten in bewaring heeft. Hoe meer aandelen gekocht worden door institutionele beleggers, hoe groter hun risicobereidheid en vertrouwen.

Rajeev Bhargava, Hoofd Beleggersonderzoek:

“Ook afgelopen maand zagen we een verbetering in het sentiment onder beleggers. Hoewel beleggers onderhand al geruime tijd gebukt gaan onder zorgen omtrent het handelsconflict krijgen financiële markten recentelijk weer de wind in de rug als gevolg van de ‘dovish’ draai van centrale banken in ontwikkelde landen.” Ken Froot, emeritus-hoogleraar en bedenker van de Index:
“Europese beleggers zijn het meest positief vergeleken met beleggers in andere regio’s, wellicht door verwachtingen dat een ‘dovish’ ECB weer lucht in de Europese economie blaast. Het vertrouwen onder Aziatische beleggers is echter ook toegenomen, waarschijnlijk als gevolg van het handelscompromis tussen de VS en China op de G20 in Japan en positieve spill-over effecten van stimuleringsmaatregelen van Beijing.”