BNY Newton: Beëindigt rentecurve-manipulatie de obligatiebullmarkt?

Paulbrain
Paul Brain

ZIRP, QE en NIRP falen allen om de economie uit het slop te trekken en aan te zetten tot inflatiegedreven groei. Japan probeert nu een nieuw middel uit, yield curve manipulation (YCM) waarbij ze de rentecurve van korte termijnrente tot 10-jaars rente tracht te controleren, schrijft Paul Brain, investment leader van het fixed income team van Newton, een boutique van BNY Mellon.

Geen bazooka, wel interessant

Brain ziet het als een interessante ingreep, al is het geen bazooka. De maatregel doet hem denken aan de na-oorlogse jaren in de VS, toen de Fed zich ook op zowel de korte- als de langetermijnrente richtte. Toen zetten de Amerikanen de tienjaars obligatierente vast, om op die manier ruimte te creëren voor extra overheidsbestedingen, gefinancierd tegen een lage rente zonder dat het bankensysteem ondermijnd werd.

Keynes noemde het toen de ’reverse tap’, in feite kwantitatieve verruiming avant la lettre, maar dan gericht op de langetermijnrente. Tegelijkertijd stegen de overheidsuitgaven (door bijvoorbeeld het Marshall plan) en het economisch herstel dat volgde veroorzaakte aan het einde van het decennium volatiliteit gevolg door een significant inflatieprobleem.

Einde obligatiebullmarkt?

Het kan dus zijn dat de stap van de Japanse centrale bank om de rentecurve te fixeren de voorbode is van meer overheidsbestedingen. En dat kan op zijn beurt weer leiden tot het einde van de meerjarige bullmarkt in obligaties die op 30 september 1981 startte toen de 10-jarige Treasury bond yield piekte op 15,8%. Tussentijds verschenen beren op de weg, die in verhouding klein waren, maar wel op het moment zelf pijnlijk konden zijn.

Maar om nu het einde in te luiden van de obligatiebullmarkt vereist de overtuiging dat de lange termijn disinflatie trend, waarbij de inflatie daalt maar het algemene prijspeil nog steeds langzaam stijgt, voorbij is. Brain denkt dat daar wel meer voor nodig is. Vooralsnog ziet hij het als het begin van een nieuw ’tantrum’.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.