Schroders: Moeten beleggers zich zorgen maken over China?

Onder beleggers nemen de zorgen over China’s powerhouse-economie toe. De schuldenberg in ’s werelds tweede economie wordt met de dag dreigender. Hoe denken de opkomende markten-specialisten van Schroders over de financiële stabiliteit van de tweede economie ter wereld?

De laatste twintig jaar was China de groeimotor van de wereldeconomie. Sinds 1989 groeide de Chinese economie met gemiddeld 9,82% per jaar. Vorig jaar bedroeg de groei ‘slechts’ 6,9%, maar dat is nog altijd aanzienlijk meer dan de 2,3% die de VS realiseerde. De vraag is wanneer China de VS voorbij streeft in omvang. De voorspellingen lopen uiteen maar ze gaan er wel vanuit dat het Chinese succesverhaal nog wel even zal voortduren.

Toch maken beleggers zich steeds meer zorgen, met name over de enorme schuldenberg. De vastgoedmarkt is een teken aan de wand, met veel leegstaande kantoren en woningen. De Bank for International Settlements (BIS) suggereerde onlangs ook dat een crisis in de Chinese bankensector dreigt als gevolg van de enorme toename in het aantal leningen. De BIS, ook wel de centrale bank van de centrale banken genoemd, mat het gat tussen de schuld/ BBP ratio en de langetermijntrend en kwam voor China uit op 30,1 voor Q1 2016, terwijl elke meetwaarde boven de 10 wijst op een crisis in de komende drie jaar. Ander aspect van de bezorgdheid betreft de wijze waarop de overheid reageert op de groeivertraging.

Wat het plaatje voor China vertroebelt, is dat de Chinese economie in een overgangsfase zit van een kapitaalintensieve naar een diensten- en consumptiegeleide economie. Dit veroorzaakt op natuurlijke wijze een vertraging van de economische groei, die wel nog eens extra wordt versterkt door de gevolgen van de financiële crisis in de afgelopen jaren.

Staat China aan de vooravond van een crisis en wat betekent dat voor de financiële markten?

Japanachtig scenario dreigt voor China

(Robin Parbrook, Hoofd Aziatische aandelen)

De Chinese banken zitten op een enorme schuldenberg die met de dag dreigender wordt en ook over de herbalancering van de economie, waarbij de overheid via interventies de groei tracht te stimuleren, maakt Parbrook zich zorgen. Desondanks denkt hij niet direct dat China op een crisis afstevent. De kapitaalrekening staat onder strikte controle, het land beschikt over een enorm overschot op de lopende rekening, een hoog spaartegoed en enorme valutareserves. Parbrook houdt rekening met een Japan-scenario, waarbij de economie vertraagt en deflatie optreedt met als gevolg dat de overheid regelmatig stimuleert en daarmee de staatsschuld sterk laat stijgen.

Zeer kwetsbaar, maar pijn wel deels ingeprijsd

(Abdallah Guezour, Hoofd EMD Absolute Return)

De kwetsbaarheid van China heeft nu wel een gevaarlijk niveau bereikt, meent Abdallah Guezour. Er hangt een crisis in de lucht, vanwege de extreem opgerekte kredietcyclus. De economie gaat gebukt onder toenemende onevenwichtigheid - zie de schuldenberg - en daarnaast is de valuta significant overgewaardeerd. Guezour is ook kritisch over de reacties van de beleidsmakers, die het afbouwen van de schuldenberg voor zich uit schuiven en bij wie het aan commitment ontbreekt om structurele hervormingen door te voeren. Het goede nieuws is dat veel van de pijnlijke aanpassingen op een aantal markten al is ingeprijsd. Guezour wijst dan met name op de devaluatie van valuta uit opkomende markten in de afgelopen jaren.

Craigbotham
Craig Botham

Niet direct gevaar, maar komende drie jaar onzeker

(Craig Botham, econoom opkomende markten)

Een financiële crisis wordt doorgaans veroorzaakt door een plotseling stilvallende kapitaalstroom in het financieel systeem. Gezien de compositie van bankfinanciering lijkt dit de komende zes maanden een onwaarschijnlijke gebeurtenis. Maar over de komende drie jaar is Botham minder te spreken.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.