Schroders: FTSE-100 aandelen nog steeds niet duur ondanks recordhoogte

Hoe kan het dat de FTSE 100 piekt, terwijl het Britse pond op een dieptepunt koerst en een harde Brexit de groeivooruitzichten voor de Britse economie bedreigt? David Brett, investment writer bij Schroders , zet de redenen op een rij waarom de Britse aandelenmarkt krachtig is opgeveerd en beschouwt of er nog ruimte is voor verdere koersstijging.

1. Steun van de Bank of England en andere centrale banken

Aandelenmarkten profiteren van de lage rente en andere steunmaatregelen die centrale banken doorvoeren. De Bank of England (BoE) heeft de rente verlaagd naar 0,25% en de kwantitatieve verruiming weer opgestart. De BoE heeft ook aangegeven dat zij bereid is meer te doen, indien nodig. Een lagere rente duwt spaarders en obligatiebeleggers richting de aandelenmarkt. Dit heeft de aanzet voor de rally gegeven.

2. Pond sterling op dieptepunt

Nu drijft de rally vooral op het zwakke Britse pond. Recent is het pond nog verder verzwakt uit angst voor een harde Brexit. Maar die zwakte geeft een boost aan de winstverwachting voor de FTSE 100-bedrijven, die gemiddeld 75% van hun inkomsten in het buitenland behalen. Bedrijven die niet in de FTSE -100 zijn opgenomen en meer op het binnenland zijn georiënteerd, hebben veel minder geprofiteerd van de volatiliteit van de pond.

Zijn de waarderingen nog wel aantrekkelijk?

Er zijn diverse manieren waarop aandelen gewaardeerd kunnen worden. De koers-winstverhouding van de Britse aandelenmarkt ijkt aan de hoge kant. Die noteert momenteel op 22, tegen een langetermijngemiddelde van 15. Maar de CAPE (cyclically-adjusted price to earnings ratio) die naar de gemiddelde winst over de afgelopen 10 jaar kijkt, vertelt een ander verhaal. Dan ligt de huidige waardering van de Britse markt (15,6) onder het langjarige gemiddelde (20,4).

Beleggers kunnen ook nog per sector kijken, dan springen grondstoffen, olie en gas en financials eruit als relatief goedkoop geprijsd. Consumptiegoederen en technologie daarentegen zijn hoog gewaardeerd.

Volgens Matt Hudson, Head of Business Cycle UK and European Equities, klonteren beleggers samen in enkele high-income defensieve sectoren, zoals tabak en healthcare, wat de waardering daarvan heeft opgedreven. Het zorgt er ook voor dat er een aanzienlijk verschil bestaat tussen dure en goedkope sectoren. Als beleggers ervan overtuigd zijn dat er groeipotentieel is voor de goedkopere sectoren (grondstoffen, olie, financials), dan ogen de waarderingen momenteel erg aantrekkelijk. Deze sectoren zullen ook profiteren indien inflatie optreedt.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.