BlackRock verlaagt verwachtingen voor groei wereldeconomie

BlackRock heeft zijn verwachtingen voor de groei van de wereldeconomie verlaagd, vanwege de geopolitieke spanningen en het voortduren van het handelsconflict tussen China en de VS. De vermogensbeheerder voorziet een significante draai in de houding van centrale banken, die versoepelende maatregelen zullen nemen om negatieve gevolgen voor de economische groei te beperken. Dat geeft beleggers tijd om hun portefeuilles beter bestand te maken tegen negatieve risico's, zo meldt BlackRock in een vanmorgen gepubliceerde vooruitblik.

De vooruitblik en de bijbehorende beleggingsimplicaties van BlackRock draaien om drie hoofdpunten:

Protectionisme

De spanningen tussen China en de VS leiden tot meer protectionisme; ook in andere regio’s ontstaan dergelijke risico’s. De wrijving tussen de VS en China blijft volgens BlackRock voorlopig nog wel bestaan. Het gaat inmiddels niet alleen over handel, maar ook over het inzetten van nieuwe technologie en de gevolgen daarvan voor de nationale veiligheid.

Door de toegenomen spanningen is er meer onzekerheid over vooruitzichten voor de financiële markten en de economische groei. BlackRock vindt het daarom verstandig om de risicogevoeligheid in beleggingsportefeuilles te verlagen, onder meer met Amerikaanse staatsobligaties. BlackRock denkt dat de markt te optimistisch is over de inspanningen van China om de groei te stimuleren, en vindt aan China gelieerde aandelen in opkomende markten en Japan zijn daarom minder aantrekkelijk.

Een opgerekte economische cyclus

Als centrale banken maatregelen nemen tegen dalende economische groei, kan de toch al lange groeifase van de Amerikaanse economie verder worden opgerekt. Dat heeft de effectieve rendementen van langlopende obligaties omlaag geduwd en kan op korte termijn gunstig zijn voor risicovollere beleggingen, zoals aandelen. BlackRock vindt met name Amerikaanse aandelen interessant, en ziet in obligaties uit opkomende markten geschikte mogelijkheden om inkomsten mee te genereren in het klimaat van lage rentes.

Weerbaarheid van beleggingsportefeuilles verhogen

Bij grotere macro-economische onzekerheden is het verstandig om beleggingsportefeuilles beter te wapenen tegen verschillende soorten tegenslag. Ook hiervoor vindt BlackRock – zelfs bij deze lage rendementen – vooral staatsobligaties geschikt.