Monex: Britse pond struikelt over terughoudende consument

De kans op een harde Brexit stijgt, de economie over de hele linie lijkt op een krimp af te stevenen en met Boris Johnson als waarschijnlijke nieuwe Britse premier neemt de binnenlandse politieke onzekerheid verder toe. Geen wonder dus dat het Britse pond in het verdomhoekje zit en op het laagste punt staat in 6 maanden tegenover de euro en op het laagste punt in ruim twee jaar tegenover de Amerikaanse dollar, stelt Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe.

Afgelopen maanden leek de impact van een mogelijke krimp in de Britse economie weinig impact te hebben op de Britse pond omdat de overtuiging van velen was dat de hoge loongroei genoeg was om de consumptiebestedingen te stimuleren en daarmee de economie op de been te houden. Nu beginnen markten zich zorgen te maken nadat eerder deze maand de samengestelde inkoopmanagers index (PMI) voor het eerst in drie jaar onder het neutrale niveau van 50 dook.

Dit werd voornamelijk gedreven door ronuit dramatische data vanuit de constructiesector, zwakke maakindustrie prestaties die de dip in de sector op het Europese vasteland volgen en de dienstensector die slechts een marginale groei liet zien. Nu de BRC Detailhandelsverkopen er op wijzen dat ook consumenten op dit moment niet in staat zijn om de economie aan te vuren met een krimp in uitgaven in Q2, lijkt ook deze laatste pilaar van stabiliteit voor de Britse economie langzaam te verkruimelen.

\

Wel of geen Brexit, met een krimpende economie kan de Bank of England moeilijk de rente verhogen en staat de deur voor een renteverlaging opeens open. Ook de kans op een chaotische Brexit is de afgelopen paar maanden toegenomen nu beide kandidaten voor het Britse premierschap, Boris Johnson en Jeremy Hunt, allebei hebben toegzegd dat zij bereid zijn om uit de Europese Unie te vertrekken zonder deal. Tenslotte is de kandidaat die de beste papieren lijkt te hebben om de nieuwe Premier te worden, Boris Johnson, vrij controversieel. De kans dat zijn verkiezing nog meer verdeeldheid zaait onder de Conservatieven is dan ook groot, waarbij er een redelijke kans lijkt te bestaan dat dit leidt tot algemene verkiezingen eind 2019/ begin 2020. Dit zorgt dan weer voor een verlenging van de beleidsonzekerheid, waar Britse consumenten, het bedrijfsleven en uiteindelijk ook het Britse pond onder zullen lijden.

Hordijk verwacht dan ook dat de GBPUSD koers in Q3 verder naar beneden zal bewegen en rond de 1,20 zal eindigen. GBPEUR verwachting eind Q3 is 1,09.

Grafiek 1: GBPEUR op het laagste punt in zes maanden

Europondbrexit

Grafiek 2: GBPUSD op laagste punt in meer dan twee jaar

Bonddollarbrexit