Signalen dat je toe bent aan een nieuwe baan

De wereld om ons heen verandert in een hoog tempo; bedrijven reorganiseren, komen met digitale oplossingen, automatiseren en fuseren. Waarbij de mededeling voor medewerkers vaak genoeg luidt: wen er maar aan. Gespecialiseerde bedrijven zoals Brunel kunnen hier op maat gemaakte oplossingen voor maken.

Flexibiliteit

Een heel bekend cliché is dan ook dat meebewegen de enige strategie is in een maatschappij waarbij verandering de enige constante is geworden. Dat lijkt heel veel op de theorie van Charles Darwin: Survival of the Fittest. De medewerker die zich het beste kan aanpassen overleeft. Pas je je niet aan? Dan is er geen plek meer voor je op de arbeidsmarkt. Maar is dit echt zo? Word je als je je niet voldoende aanpast buitenspel gezet? Een betere vraag vind is: hoe kan je dit voorkomen? Flexibel anticiperen op de veranderende arbeidsmarkt wordt essentiëler dan ooit.

Doorzetten

Een diploma van een hogeschool of universiteit in combinatie met de juiste werkervaring lijkt niet meer genoeg. Feitenkennis wordt steeds minder belangrijk, terwijl de ‘zachtere’ competenties meer op de voorgrond treden. Kennis is namelijk relatief eenvoudig te leren, terwijl competenties een stuk lastiger bij te brengen zijn. Dit komt immers doordat bijna alle s op het gebied van data op 1 of andere manier te automatiseren is.

Een medewerker die energiek, proactief, flexibel en ondernemend is lijkt in het toekomstplaatje te passen. Als je goed bent in netwerken, sterk in communicatie en goed in kan spelen op de veranderingen op de werkvloer en de arbeidsmarkt, hoef je niet om een baan verlegen te zitten. Deze verandering kom ik ook tegen bij onze klanten binnen de financiële sector. Daarbij wordt het IT component in functies steeds groter. Dit betekent niet dat we allemaal functioneel beheerder moeten worden om in de toekomst verzekerd te zijn van een baan, maar wel ontvankelijk moet zijn voor de ontwikkelingen op technisch gebied.

Het is belangrijk dat je mee wil gaan met veranderingen, en hierbij geen starre houding aanneemt maar juist die van een leergierige. Je moet jezelf dus blijven ontwikkelen, op verschillende gebieden. De verantwoordelijkheid om hiervoor gerichte acties uit te zetten die draag jij, en niemand anders.

Alles op peil houden

Door voldoende oefening, feedback en aanmoediging kan je je vaardigheden en competenties verbeteren. Door opleidingen en trainingen te volgen houd je jouw vakkennis op peil. Dit alles klinkt misschien vermoeiend; een leven lang leren. Maar als je het van de andere kant bekijkt: je houdt hiermee zelf de regie in handen en ontwikkelt je op vlakken die jij interessant vindt. Een hele verantwoordelijkheid dus; je bent in de toekomst steeds meer op jezelf aangewezen, en je bepaalt zelf de koers die je vaart. Daarnaast moeten we niet vergeten dat de arbeidsmarkt steeds meer '1 level playing field' wordt hetgeen betekent dat veel arbeid vanuit iedere plek ter wereld gedaan kan worden.

Je vormt jezelf

Dus ja, ook hierbij lijkt Darwins’ theorie zege te vieren. Je wordt buitenspel gezet wanneer je je als medewerker jezelf niet aanpast aan de veranderende arbeidsmarkt. Meebewegen is de enige optie. Hoewel dit wat hard kan klinken, maakt dit jou als medewerker een stuk autonomer. Je maakt zelf de keuzes welke richting je inslaat. Een stevige focus op de veranderende wereld is daarom in onze ogen essentieel om hier voor uw carrière goed op te kunnen anticiperen.

Leest u meer over alle vacatures hier