Standard Life Investments: Handel EU trekt aan, maar politiek verstoort verder herstel

Stephaniekelly
Stephanie Kelly

De laatste handelscijfers over de eurozone vielen in goede aarde. Het handelsoverschot nam in augustus weer toe tot EUR 23,3 miljard, na een paar maanden van krimp sinds het hoogtepunt in april (EUR 25 miljard). Er waren al wat aanwijzingen in de data die op deze rebound wezen. Maar Stephanie Kelly, econoom bij Standard Life Investments, plaatst wel 2 kanttekeningen bij deze gunstige handelscijfers.

 • Maandelijkse macrocijfers kunnen volatiel zijn en kunnen nog herzien worden
 • Deze handelscijfers gaan over de waarde van export en import, nog niet over het volume. En de handelsvolumes zijn eigenlijk al lange tijd vlak, als gevolg van de matige groei van de wereldhandel.

  De verbetering in de exportcijfers zal dus een aantal maanden moeten aanhouden, wil het werkelijk wijzen op een significante versnelling. En dat lijkt Kelly een moeizame opgave, gezien de zwakke wereldhandel en de onzekerheid ten aanzien van de handelsrelatie met het VK door de Brexit. Als Kelly vooruitkijkt, verwacht zij dat de handelscijfers van de EU op de middellange termijn door de Brexit negatief worden beïnvloed. De ECB verwacht een neerwaartse druk op de export van 1,3 procentpunt.

  Politieke vleugels hinderen herstel van de handel

  De OESO merkte onlangs op dat de politieke krachten, die zich keren tegen globalisering, verhinderen dat er effectieve hervormingen worden doorgevoerd die positief zijn voor de handel. De eurozone is hier eerder regel, dan uitzondering. De aanhoudende populariteit van anti-EU partijen in combinatie met een aantal aanstaande risicogebeurtenissen (referenda en nationale verkiezingen), maken dat beleggers de komende maanden alert moeten zijn.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.