Schroders: Kansen voor beleggers in ondergewaardeerde Europese aandelen

Rorybateman
Rory Bateman

Tot nu toe lopen de prestaties van de Europese aandelenmarkt in vergelijking met vorig jaar en met de Amerikaanse aandelenmarkt achter. De belangrijkste oorzaak hiervoor zijn de tegenvallende bedrijfswinsten in met name de financiële en energiesector. Rory Bateman, Head of UK & European Equities bij Schroders meent toch dat Europa op weg is naar economisch herstel, zij het traag, en dat er uitgelezen kansen zijn voor selectieve beleggers.

Europa loopt achter, maar daar liggen juist kansen

De Amerikaanse aandelenmarkten noteren rond hun piek en veel analisten roepen dat waarderingen extreem zijn en dat voorzichtigheid is geboden. Maar met de huidige ongekend ultra-lage rente is het niet makkelijk een marktindicator aan de markt te verbinden of te stellen dat aandelen overgewaardeerd zijn. Wel presteren de Amerikaanse aandelenmarkten beduidend beter dan de Europese sinds de financiële crisis. De Amerikaanse aandelenmarkten zijn 190% gestegen, terwijl Europa op +70% blijft steken.

De eurozone crisis, de teruggeschroefde overheidsuitgaven en het algemene gebrek aan vertrouwen hebben ertoe geleid dat Europa achterop is geraakt. Maar volgens Bateman liggen daar nu wel kansen. Het economisch herstel biedt perspectief voor bedrijven die nu nog kampen met achterblijvende winsten. De markt waardeert momenteel deze bedrijven met een matige winstontwikkeling laag, terwijl de vooruitzichten lijken op te klaren.

Aandelenselectie leidt tot succes

Bateman is ervan overtuigd dat aandelenselectie de sleutel is voor toekomstig succes. Er is op dit moment nog sprake van een grote correlatie tussen Europese aandelen omdat markten zich laten leiden door macrothema’s en momentum, maar deze correlatie lijkt af te vlakken en zal volgens Bateman uiteindelijk afnemen waardoor kansen voor stockpickers ontstaan.

Bateman verwacht dat het Europese herstel doorzet in de komende kwartalen. De Brexit zal de krantenkoppen blijven halen maar slechts een ondergeschikte rol spelen voor de Europese economie, tenzij het Britse pond in elkaar klapt en het vertrouwen volledig wordt ondermijnd.

Centraal staat de overtuiging dat aandelen aantrekkelijk zijn vergeleken met andere assets, gezien de lage rentestand die nog wel even zal aanhouden. Waarderingen en de potentieel aantrekkende bedrijfswinsten in Europa kunnen kansen creëren voor beleggers die selectief te werk gaan. Bateman geeft de voorkeur aan contrair beleggen op basis van fundamentele, bottom-up analyse in plaats van momentum handel.