VS verkiezingen : de weg naar infrastructuurwerken

De VS heeft een acute nood aan infrastructuuruitgaven. Wat zou de impact van de Amerikaanse verkiezingen kunnen zijn ? De experts van RARE Infrastructure (een filiaal van Legg Mason ) bekijken de opties.

De American Society of Civil Engineers gaven in 2013 de Amerikaanse openbare infrastructuur een uiterst lage score van D+ en besloot dat de VS tegen 2020 $ 3,6 biljoen zou moeten investeren voor herstellingen en moderniseringswerken, met name voor bruggen en wegen. Infrastructuurwerken zijn dan ook een belangrijk thema in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarover zowel Donald Trump als Hillary Clinton het uitzonderlijk eens zijn.

Hillary Clinton wil het federaal budget voor infrastructuurwerken met $ 275 miljard optrekken over een periode van vijf jaar. Ze wil ook een nationale infrastructuurbank oprichten. Privékapitaal moet een bijkomende $ 225 miljard opleveren. Verder pleit Hillary Clinton voor een universeel breedbandnetwerk tegen 2020 en meer focus op de creatie van een schoon elektriciteitsnetwerk.

Donald Trump wil $ 500 miljard spenderen via nieuwe schulduitgaven. Hij moet nog detailleren waaraan hij het bedrag zal uitgeven, maar hij heeft zijn steun voor de traditionele infrastructuur op fossiele brandstof wel benadrukt.

Wie het ook haalt, de verschillende voorstellen zullen eerst door het Amerikaanse congres moeten goedgekeurd worden. RARE Infrastructure verwacht dat de infrastructuuruitgaven van de twee kandidaten een extra boost van 0,5% aan het Amerikaanse bbp geven. Oxford Economics, één van de adviseurs van RARE Infrastructure, bekeek ook de impact van de voorstellen op de economische groei. Indien Clinton wint, dat zou de economische impact zich situeren tussen neutraal en een bescheiden positieve stimulans. Als Trump het haalt, dan zou de impact op de economische groei zich situeren tussen een bescheiden vertraging en een recessie binnen de 18 maanden van zijn presidentschap.

De wereldwijde aandelenmarkten zouden Clinton als een status quo beschouwen. Trump’s beleid daarentegen zou tot een grotere onzekerheid en volatiliteit op de financiële markten kunnen leiden.

De uitslag van de verkiezingen is nog onbekend, maar de politieke aanvaarding van meer overheidsinvesteringen zou de nodige katalysator kunnen zijn om de verouderde infrastructuur van de VS terug op de weg naar herstel te zetten.