Schroders: Stabiele groei verhult de economische problemen in China - groeivertraging verwacht

Craigbotham
Craig Botham

China weet zijn economische groei met 6,5% op jaarbasis in lijn met de verwachtingen te houden, maar onder de oppervlakte is er van alles aan de hand. Craig Botham, econoom opkomende markten bij Schroders , meent dat de economische groei nog voor het einde van dit jaar zal vertragen.

Ruimte is er voor lagere groei

Botham somt een aantal redenen op, waarom hij verwacht dat de groei in het laatste kwartaal zal afnemen. De huizenmarkt kraakt in bepaalde delen van het land gevaarlijk in haar voegen en de overheid wordt geconfronteerd met budgettaire beperkingen. De Chinese centrale bank staat niet te popelen om het beleid nog meer te verruimen gezien de bubbel op de huizenmarkt en de neerwaartse druk op de valuta. De laatste en belangrijkste reden is wel dat de beleidsmakers ook de ruimte hebben om te groei te laten vertragen naar bijvoorbeeld 6%, omdat die de eerste kwartalen ruim boven het streefpercentage van 6,5% lag.

Xi houdt kruit droog

Grote kans dat de Chinese beleidsmakers hun kruit droog houden, om in 2017 voldoende stimulering te kunnen bieden in aanloop naar het 19e partijcongres. Opmerkingen van president Xi doen vermoeden dat markthervormingen op een laag pitje worden gezet. De groei zal dit en volgend jaar nog wel aan de doelstelling voldoen, maar het langetermijnplaatje verslechtert.

Maar wat met de schuldenberg?

De kernvraag is wat er gebeurt met de schuldenberg die steeds verder aanzwelt. Leidt dit tot een harde landing, of zal China iets soortgelijks als Japan ervaren: jarenlange trage groei en een economie die zucht onder zombie firma’s en banken?

Volgens Botham is het nog te vroeg om daar iets zinnigs over te zeggen, omdat nog onbekend is hoe de politiek zal reageren. China heeft wel een groter groeipotentieel dan Japan ten tijde van haar crisis. Meer zal duidelijk worden na het 19e partijcongres in november volgend jaar, als een nieuw vijfjarenplan wordt uitgestippeld.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.