BNY: EMD profiteert van verbetering fundamentals en economisch herstel in EM

Volgens Colm McDonagh, Head of Emerging Market Fixed Income bij Newton, een boutique van BNY Mellon is er reden om positief te zijn over schuld uit opkomende markten of Emerging Market Debt (EMD). Hij ziet dat het beleid van de centrale banken wereldwijd steun blijven verlenen aan EMD en dat de waarderingen door de lage rentetarieven aantrekkelijk zijn. Maar het belangrijkste vindt hij dat de fundamentals van opkomende markten verbeteren en de economische groei in opkomende markten herstellende is.

Het afgelopen kwartaal verliep goed voor risicovolle activa, inclusief Emerging Market Debt. Het marktsentiment was positief, mede door de acties van de centrale banken en ondanks een couppoging in Turkije en een scherpe daling van de olieprijs in juli. De combinatie van een verruiming van het monetaire beleid van de Bank of England met positieve Amerikaanse macro-economische data en tekenen van stabilisatie van de Chinese economie, vergrootte de belangstelling van beleggers voor opkomende markten activa. De aankondiging van de OPEC om de olieproductie voor het eerst in acht jaar te beperken, gaf hier nog eens een extra boost aan.

McDonagh blijft optimistisch gestemd over opkomende markten door de verbetering die optreedt in de fundamentals en het ontluikende herstel van de economische groei. Dat draagt eraan bij dat deze beleggingscategorie minder gevoelig wordt voor de ruis die centrale banken in de ontwikkelde markten veroorzaken. Wel tekent hij erbij aan dat op korte termijn het afnemende vertrouwen in de effectiviteit van de monetaire beleidsmaatregelen van de G3, vastrentende waarden onder druk kunnen zetten in het algemeen en mogelijk volatiliteit in opkomende markten in het bijzonder kunnen veroorzaken.