NN IP verwacht dat waarde-aandelen in opkomende markten zullen verbeteren

Robertdavis
Robert Davis

Waarde-beleggen (beleggen in aandelen waarvan beleggers denken dat hun intrinsieke waarde hoger is dan de actuele koers) heeft een paar moeilijke jaren gehad, zowel in ontwikkelde als opkomende markten. De waarde-stijl heeft vijf jaar achter de rug van underperformance ten opzichte van groei- en kwaliteitsaandelen (de andere kant van het aandelenspectrum). In opkomende markten noteren groei- en kwaliteitsaandelen nu tegen meer dan 3,5 keer de gemiddelde koers-winstverhouding van waardeaandelen1. Dit is het hoogste niveau sinds het uiteenspatten van de internetzeepbel meer dan 15 jaar geleden.

Uit een analyse van Morningstar 2 blijkt dat de Emerging Market High Dividend -strategie, beheerd door de Value Equities-boetiek van NN IP, consequent is gepositioneerd in het waarde-segment. Dit terwijl aandelen van opkomende markten bekend staan als groeiaandelen (aandelen waarvan de winsten naar verwachting sneller zullen groeien dan het marktgemiddelde).

Robert Davis, Senior Portefeuillemanager in de Value Equities-boetiek van NN IP: “Beleggers zien in dat de underperformance van de waardestijl gedurende zo’n lange periode heeft geleid tot extreme waarderingsverschillen met kwaliteits- of groeiaandelen. Ze zijn tot nu toe echter huiverig geweest om naar de waardestijl te switchen, omdat de factoren die deze trend kunnen omkeren nog weinig zichtbaar waren.”

Davis vervolgt: “De sleutel ligt volgens ons in een weer positieve winstgroei (gemeten in dollars). We zien wat dat betreft twee belangrijke gunstige ontwikkelingen. Op de eerste plaats zijn de grondstoffenprijzen na de dalingen in 2015 gestabiliseerd, wat leidt tot een sterke winstgroei in de sectoren Energie en Basismaterialen. Ten tweede zijn er brede tekenen van stabilisatie in China te zien, van macro-indicatoren voor de economische activiteit tot bottom-up signalen van een sterk aantrekkende vraag van de consument. Aandelen met de beste uitgangspositie om hiervan te profiteren zijn aandelen in de cyclische waarde-sectoren, zoals Energie, Financials en Industrie. Ze zullen bovendien profiteren van mogelijke reflatie als gevolg van het verwachte beleid onder Donald Trump.”

Factoren die deze ontluikende positieve trends kunnen stoppen zijn een sterkere dollar of een onverwachte stijging van de inflatie in de VS die de rente in een sneller tempo opstuwt dan nu wordt voorzien. Davis: “Deze risico's zijn duidelijk toegenomen na de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen en kunnen een tegenwind zijn voor verdere outperformance van aandelen uit opkomende markten. Beleggers zouden binnen deze beleggingscategorie echter goed moeten nadenken over hun exposure naar de waarde-stijl, aangezien die zelfs in dit scenario waarschijnlijk relatief beter zal presteren.”

Davis: “Er is altijd een sterke overlap geweest tussen de waardestijl en dividendbeleggen, hoewel beide stijlen in opkomende markten ongebruikelijk zijn. Door de twee stijlen in ons beleggingsproces te integreren, kunnen we profiteren van de ‘waardepremie’ die in de markt aanwezig is. Dit doen we bovendien tegen een lagere volatiliteit, dankzij onze focus op bedrijven die cash genereren en kapitaal uitkeren aan aandeelhouders.” aanpassingsvermogen.”

1. Bron: kwantitatief onderzoek UBS , oktober 2016
2. Bron: Morningstar Direct, augustus 2016

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.