Monex: Draghi klaar voor zijn laatste grote moment

Behalve de rente direct te verlagen heeft de Europese Centrale Bank in haar rentebesluit verder alle monetair accomoderende hokjes (tiering, lagere toekomstige rentes, mogelijk nieuwe asset aankopen, (“vastbesloten om te handelen als de middellange termijn inflatieverwachtingen verder dalen”) afgevinkt, stelt Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe.

De euro schoot initieel omhoog omdat een renteverlaging van 10 basispunten die van tevoren voor 40% door markten was ingeprijsd geen waarheid werd. Kort daarna dook de Europese eenheidsmunt echter toch richting het laagste punt tegenover de dollar in twee jaar omdat de boodschap van de ECB niet duidelijker had kunnen zijn: het monetaire beleid wordt de komende maanden alleen maar ruimer.

Tijdens de persconferentie verwacht Monex dat ECB President Mario Draghi het grondwerk gaat leggen voor verdere acties in september wanneer de ECB bijeenkomst vergezeld gaat van verse macro-ecnomische projecties. Het laagste punt op de EURUSD in twee jaar op 1.1107, wat ook een belangrijk weerstandspunt is, kan dan wel eens doorbroken gaan worden.

Eurodollardraghi