Comgest: Trump heeft beperkte impact op kwaliteit- en groeiaandelen

De verkiezing van Trump tot 45e president van de VS leidt tot een hoger risico en meer onzekerheid op de financiële markten en in de wereld omdat niet duidelijk is wat zijn beleid zal zijn. Volgens de Franse vermogensbeheerder Comgest past deze uitslag bij een trend van populistische politieke rebellie die in meer ontwikkelde landen opspeelt - denk alleen maar aan de Brexit. Maar voor de langetermijnbelegger is dit geen reden om de portfolio te wijzigen.

Verkiezingen raken quality-growth aandelen niet

Comgest heeft zijn portfolio niet voor, noch na de verkiezingen aangepast. Het zou vanuit het beleggingsperspectief van Comgest niet zinvol zijn. De vermogensbeheerder selecteert namelijk met de grootste zorg kwaliteit- en groeiaandelen, die relatief onaangetast blijven door dit soort exogene factoren. Hierbij richt Comgest de aandacht op het beleggingsproces en de langetermijnprestaties van het bedrijf en wordt juist afstand genomen van onvoorspelbare gebeurtenissen, zoals verkiezingen.

De dag na de verkiezingen was waarneembaar dat bedrijven die volop participeren in de global economy het zwaar te verduren hadden omdat de vrees bestaat dat tijdens het presidentschap van Trump het protectionisme zal toenemen. Aandelen van grote multinationals waarin Comgest belegt zoals Alphabet , Microsoft , Heineken , Coca Cola, L’Oréal, Netease en Sanlam daalden in eerste instantie in reactie op de verkiezingsuitslag. Aan de andere kant, zullen consumenten nu opeens minder Heineken drinken of L’Oréal-producten gebruiken? De tijd zal het leren.

Opkomende markten lijden waarschijnlijk meer onder Trump

Als de nieuwe president zijn plannen doorzet om 45% invoerbelasting te heffen op Chinese producten en een muur te bouwen tussen de VS en Mexico, dan kunnen opkomende markten er meer onder te lijden hebben dan ontwikkelde markten. Comgest tekent erbij aan dat de wereldhandel weliswaar een belangrijke groeifactor is voor deze markten, maar al jaren stagneert. Langetermijngroei komt met name uit consumptie en infrastructuur en die factoren lijken niet te lijden onder de verkiezing van Trump.

Comgest denkt niet dat de onverwachte verkiezing van outsider Donald Trump tot president van de VS de wijze beïnvloedt waarop de vermogensbeheerder reeds dertig jaar belegt in kwaliteit- en groeiaandelen, noch dat de impact op de eigen portefeuilles groot zal zijn.