De beleggers zijn gerustgesteld door de pragmatische toon van Donald Trump

Marccraquelin
Marc Craquelin

Marc Craquelin, Directeur activabeheer, La Financière de l’Echiquier

De markten blijven de gevolgen van de verkiezing van Donald Trump verteren. De Amerikaanse en Japanse aandelenmarkten gingen omhoog – de Japanse dankzij de daling van de yen. De groeimarkten gingen omlaag, evenals de wereldwijde obligatiemarkten.

De Amerikaanse aandelenmarkten blijven stijgen. De beleggers zijn gerustgesteld door de pragmatische toon van Donald Trump’s eerste verklaringen, benoemingen en onderhandelingen. Ze zijn ook gerustgesteld door de positieve impact van de voorgestelde fiscale en budgettaire maatregelen voor de economische groei, terwijl de protectionistische maatregelen naar het tweede plan schijnen verschoven te zijn. Maar het overmatige optimisme zou de beste vijand van een verderzetting van de rally kunnen zijn: aan het huidige tempo zou de stijging van de rente en de dollar in feite moeilijker financiële condities met zich mee kunnen brengen. Uiteindelijk zou dit de rally kunnen onderbreken en op de economische groei kunnen wegen.

In Europa bleven de aandelenmarkten ter plaatse trappelen, ondanks de daling van de euro en het feit dat de analisten de winstverwachtingen van de bedrijven naar boven beginnen bij te stellen. De belangrijkste reden is de stijging van de politieke risicopremie. Met name in Italië waar de aandelenmarkten sterk onderpresteren. De laatste peilingen wijzen er op dat een meerderheid van de Italianen neen zal stemmen tijdens het grondwettelijk referendum van 4 december. Ons centraal scenario blijft een technische regering in het kader van een “neen”.

Maar Matteo Renzi heeft verleden weekend laten verstaan dat hij niet aan zo een regering zou deelnemen. Als de onderhandelingen mislukken, dan komen er vervroegde verkiezingen. Dat is het slechts denkbare scenario, want in dat geval zou de MP5-beweging van Beppe Grillo grote kans maken om aan de macht te komen. De waarschijnlijkheid is niet groot, maar de impact op de markten zou aanzienlijk zijn. Al was het maar omdat men dan rekening zou moeten houden met een adviserend referendum over het lidmaatschap van Italië bij de eurozone en een gedeeltelijk opzeggen van de hervormingen die ingevoerd werden door de regeringen Monti, Letta en Renzi.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.