Komende beleggers "events"

De stem voor Brexit en de verkiezingsoverwinning van Trump liggen achter ons. Maar er staat nog veel meer te gebeuren, de komende maanden, waardoor de markten opgeschud kunnen worden. Schroders zet de komende events op een rij.

Financeevents 30 november 2016: OPEC meeting

OPEC moet beslissen of ze wel of niet de olieproductie gaat beperken.

Waarom is het belangrijk?

Een productiebeperking leidt tot een hogere olieprijs, waardoor het duurder wordt goederen te produceren en te vervoeren. Hierdoor kan de inflatie oplopen waardoor de economische groei onder druk komt te staan en centrale banken de rente gaan verhogen om de inflatie te beteugelen.

4 december 2016: Italiaans referendum

De Italiaanse premier Renzi heeft het ambitieuze plan opgevat om een grondwetswijziging door te voeren waarover het Italiaanse volk zich met een referendum mag uitspreken.De opiniepeilingen geven aan dat de tegenstemmers in de meerderheid zijn. En dat is niet gunstig voor Renzi. Indien de Italianen zich met het referendum tegen de grondwetswijziging uitspreken, kan Renzi zich gedwongen voelen om zijn ontslag in te dienen, wat hij al meerdere keren heeft toegezegd te zullen doen. Daarmee kan hij de deur openzetten voor Eurosceptici, zoals de anti-establishment Vijfsterrenbeweging (MoVimento 5 Stelle).

Waarom is het belangrijk?

De Vijfsterrenbeweging roept op tot een stemming over het verlaten van de eurozone op het moment dat de Italiaanse bankencrisis speelt. EU-regels maken het tegenwoordig zeer moeilijk voor de staat om de banken uit hun penibele situatie te redden. Dat moeten in de eerste plaats voor een groot deel de schuldeisers zelf doen en in Italië zijn dat nou net voornamelijk de Italiaanse burgers zelf. Daarmee maakt de EU zich niet erg geliefd bij de Italianen.

Eind 2016: Herfinanciering Griekse schuld

De Griekse staatsschuld leek even uit het zicht, maar komt in december weer volop in de schijnwerpers te staan als onderhandelingen tussen de EU en Griekenland hervat worden. De volgende gespreksronde zal weer beladen zijn.

Waarom is het belangrijk?

Als Griekenland weigert aan haar schuldverplichtingen te voldoen en in het ergste geval besluit de EU te verlaten, loopt de EU zware averij op.

Juni 2017: Nationale verkiezingen Frankrijk

Op dit moment valt niet te zeggen wie de Franse presidentsverkiezingen gaat winnen. De socialistische president Francois Hollande is niet populair, waardoor zijn herverkiezing allerminst zeker is. De campagne van Marine Le Pen van Front National lijkt aan momentum te winnen.