Schroders: handel met Azië zal weinig last van Tump hebben

Matthewdobs
Matthew Dobbs

Als gekeken wordt naar de impact van Trump’s beleid met betrekking tot de buitenlandse handel, moet in ogenschouw worden genomen dat het belang van de internationale handel per land verschilt. China, India en de Filippijnen hebben veel export naar de VS, maar het zijn redelijk gesloten economieën, de impact blijft daar beperkt. Het plaatje ziet er anders uit voor Hongkong en Singapore, die het met name van overslag moeten hebben, schrijft Matthew Dobbs, Head of Global Small Cap bij Schroders .

Wat wil president Trump doen?

Trump heeft tijdens de verkiezingscampagne het een en ander geroepen met betrekking tot de internationale handel:

 • De ‘export’ van banen naar China, Zuid-Korea en Mexico moet worden teruggedrongen.
 • De VS moet niet verder gaan met TPP (en TIPP), maar volgens Dobbs zat er al niet veel leven meer in voor de verkiezingen
 • China werd steevast weggezet als een valuta-manipulator, hoewel het land niet aan die criteria voldoet.
 • Hij wil hard optreden tegen diefstal van intellectueel eigendom
 • Exportsubsidies moeten tegen het licht aangehouden worden

  Sceptisch over de speelruimte van Trump

  Ongetwijfeld zullen de komende maanden rumoerig zijn. Maar Dobbs is sceptisch over wat er van alle verkiezingsretoriek terecht zal komen. Het is een lange lijst met beleidsonderwerpen die op de agenda staat en de binnenlandse thema’s (infrastructuur bestedingen, belastinghervorming, aanpassing Obamacare, benoeming rechter Supreme Court) komen hier ook nog eens bij. En daarnaast, het is nog maar de vraag wat president Trump voor elkaar krijgt in het Congres. Ronald Reagan heeft ooit gezegd dat een president blij mag zijn als hij drie of vier verkiezingsbeloften kan inlossen, zelfs als het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hem vriendelijk gezind zijn.

  Dobbs denkt niet dat er een grote omwenteling in de handel zal plaatsvinden. De concurrentievoordelen van Azië zouden inderdaad niet gebaseerd moeten zijn op goedkope arbeid, diefstal van intellectueel eigendom en het overgrote deel van de export van Azië is dat ook niet. Trump is een zakenman, die snel zal ontdekken hoe de supply chains tussen de VS en de rest van de wereld werkelijk lopen. Dit zal zijn manoeuvreerruimte beperken.

  Onzekerheden op andere terreinen

  De handel met Azië is niet het waar beleggers zich zorgen over kunnen maken. Er zijn andere terreinen waar onzekerheid heerst. Dobbs wijst met name op de implicaties van een sterkere US dollar en hogere rente op Azië en de nog altijd fragiele opkomende markten. Verkoopgolven die op de korte termijn kunnen plaatsvinden naar aanleiding van zorgen over de handel kunnen koopkansen opleveren. Maar beleggers moeten beseffen dat een sterkere US dollar en krappere liquiditeit samenvallen met China’s uitdaging om haar excessieve en nog steeds groeiende schuldenberg te managen, terwijl haar economie in transitie is. Dit vormt het echte risico voor de regio, stelt Dobbs.