DWS: Stopt de Fed de rally van groeiaandelen?

De Federal Reserve besluit vanavond waarschijnlijk om de rente te verlagen. Als de Amerikaanse centrale bank er daarmee in slaagt om het economische klimaat te verbeteren, kan dat het einde betekenen voor de indrukwekkende sprint van groeiaandelen. Dat zegt Marcus Poppe, portfolio manager bij vermogensbeheerder DWS.

Analisten verwachten dat de winsten van de beursgenoteerde bedrijven binnen de S&P 500 dit jaar met gemiddeld 2 procent toenemen. De stand van de S&P 500 is sinds begin dit jaar al met 20 procent gestegen. Die stand heeft niet zozeer met hogere winsten te maken, maar wel met een toegenomen waardering. Vooral groeiaandelen zijn een stuk duurder geworden. “Deze waarderingskloof tussen de groeiaandelen en de bredere markt is vrij zeldzaam”, aldus Marcus Poppe.

De aanleiding voor deze asymmetrische ontwikkeling zijn de sombere vooruitzichten voor de wereldeconomie. In barre tijden kiezen beleggers liever aandelen van bedrijven die ook in moeilijke tijden blijven groeien. Hoewel dit al vaker is voorgekomen in de afgelopen marktcycli, was de koerskloof tussen groeiaandelen en waardeaandelen sinds 2010 nooit zo groot. Veel beleggers vragen zich dan ook af of het verschil blijft toenemen, of dat waardeaandelen aan een comeback zullen beginnen.

Als de Fed inderdaad aankondigt de rente te verlagen, en als marktpartijen als gevolg daarvan anticiperen op een verbetering van de economie, kan dat de langetermijnrente doen klimmen. In dit geval kan de vraag naar waardeaandelen en cyclische aandelen toenemen.

Maar als het economische klimaat verder verslechtert en de langetermijnrentes wegzakken, zullen groeiaandelen populair blijven. Volgens Poppe is dat ook het meest waarschijnlijke scenario.