Monex: Dollar verzwakt door aankondiging nieuwe Amerikaanse invoertarieven

De US dollar is gisteravond fors gedaald, nadat president Trump gisteravond een extra 10%-tarief aankondigde op USD 300 miljard aan nog niet belaste invoer uit China. Volgens Bart Hordijk valuta-analist bij Monex Europe kreeg Trump waar hij al die tijd naar op zoek was: een zwakkere dollar. Zijn aankondiging deed het positieve sentiment naar aanleiding van de FOMC-vergadering van afgelopen woensdag teniet en de DXY-index een kwart procentpunt dalen.

Het negatieve momentum zet zich vandaag voort. Het streven van Fed-president Powell om economische groei te blijven bevorderen in een omgeving met lage inflatie heeft Trump in staat gesteld om Chinese goederen te belasten met een nieuwe reeks aan importtarieven. Zo kon de ene positieve gebeurtenis snel overschaduwd worden door een andere negatieve gebeurtenis. Eén ding is echter zeker, zowel de aankondigingen van het monetair als het handelsbeleid zijn inflatoir voor de Amerikaanse economie en Powell zou wel eens snel kunnen merken dat zijn 2%-doelstelling wordt gehaald.

In het verleden waren toenemende protectionistische maatregelen juist een bron van dollarsterkte, maar de beweging van gisteren suggereert dat dit niet langer het geval is omdat het Fed-beleid een functie van het Amerikaanse handelsbeleid aan het worden is. Uitgaande van de huidige marktprijzen doet een stijging van de handelstarieven de kans op nog een renteverhoging tijdens de FOMC-meeting in september toenemen van 60% tot 95%.

De dollarzwakte werd niet alleen veroorzaakt door de tweet van Trump. De publicatie gisteren van de ISM-index voor de productiesector heeft een verdere groeivertraging in de sector aan het licht gebracht. Hier houdt het niet op voor de dollar, aangezien juli-data van de Nonfarm Payrolls vanmiddag om 14:30 CET worden bekend gemaakt. De Fed heeft gewezen op een krappe arbeidsmarkt als een bron van kracht in de Amerikaanse economie, maar veel analisten hebben lang gepleit voor ontspanning op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Hoe dan ook, gezien de laatste dollar-volatiliteit zal de bekendmaking vanmiddag waarschijnlijk de zoveelste market-moving event in deze week zijn.