Optimix: Trumponomics = Reaganomics?

Hebben de geblondeerde zakenmiljonair en de western acteur van weleer meer met elkaar gemeen dan alleen electoraal succes? Er zijn nog veel vraagtekens, maar een aantal verkiezingsbeloftes van president-elect Trump lijkt veel op het ‘Reaganomics’ van voormalig president Reagan. Het opvoeren van de investeringen in infrastructuur en defensie, de mogelijke deregulering én belastingverlagingen, het is ook allemaal beleid van Reagan geweest.

Michelalofs
Michel Alofs

Michel Alofs, Ivan Moen en Jaap Westerling, vermogensbeheerders van Optimix, staan in de nieuwste strategiebrief stil bij het nieuwe Amerikaanse beleid en analyseren of Trumponomics met Reaganomics kan worden vergeleken.

Andere tijden

In vergelijking met het tijdperk dat Reaganomics werd ingevoerd zijn de economische omstandighen nu volledig anders. Toen kampte de VS met een zware recessie. Nu doorloopt de VS alweer het zevende jaar van economische groei, is de werkgelegenheid bijna volledig en stijgen de lonen. Is het dan wel zinvol om de economie verder te stimuleren? Het zou immers vooral de inflatie kunnen aanwakkeren, zonder veel economische groei op te leveren. Bovendien gaat de komende jaren de beleidsrente eerder stijgen, waar hij toentertijd vooral een dalende trend had ingezet.

De stijgende rente van nu kan Trump's stimulerende beleid wellicht tenietdoen, daar waar de dalende rente in de jaren 80 voor rugwind zorgde.

Pas op voor te veel euforie

Jaapwesterling
Jaap Westerling

De vermogensbeheerders van Optimix zijn net als vele anderen verrast door de positieve reactie van financiële markten op de verkiezing van Trump. Direct na de verkiezingen is de Amerikaanse rente hard opgelopen, zijn aandelen gestegen en is de US dollar sterker geworden. Is deze marktreactie terecht? Optimix is beducht voor te veel euforie. De vergelijking met Reagan is te maken voor wat betreft de intenties van het beleid, maar de uitkomsten van toen zijn waarschijnlijk niet de uitkomsten van nu.

Optimix verwacht dat Trumponomics geen optimaal effect zal sorteren en vooral de rente zal opstuwen met een sterkere US dollar in haar kielzog.

Reactief handelen in plaats van proactief

Ivanmoen
Ivan Moen

Wellicht dat Trump dit besef ook heeft en dat zijn uiteindelijke beleid afwijkt van zijn verkiezingsretoriek. De tijd zal het leren, maar gegeven deze beleidsonzekerheid denken de vermogensbeheerders van Optimix daarom dat het verstandig is om niet proactief, maar reactief met deze materie om te gaan, zodat op een eventuele overreactie in de markt kan worden gereageerd, in plaats van dat op voorhand grote posities worden ingenomen.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.