Pictet AM verlaagt blootstelling aan Amerikaanse staatsobligaties

Vermogensbeheerder Pictet AM heeft de blootstelling aan Amerikaanse staatsobligaties verlaagd naar neutraal. Dat schrijft Pictet AM in de maandelijkse Barometer.

De Pictet-strategen benadrukken dat de fundamenten waarop de recente obligatie-rally rust, er weinig solide uitzien. De markten hebben nog eens drie renteverlagingen van 25 basispunten door de Fed ingeprijsd, hetgeen de Pictet-strategen als ‘te agressief’ bestempelen. “De geschiedenis leert dat de Fed alleen een serie renteverlagingen van in totaal 100 basispunten doorvoert als de economie daadwerkelijk krimpt.”

Pictet constateert bovendien dat negatieve rendementen op 1300 miljard dollar aan uitstaande obligaties record-lage opbrengsten genereren. Ook speelt mee dat deze beleggingscategorie ‘overbought’ is, hetgeen een kans op een ‘sell-off’ vergroot.

Britse staatsobligaties, de zogenaamde gilts, zijn daarentegen wel interessant, gezien het verhoogde risico op een no-deal-Brexit. Om die reden verhoogt de vermogensbeheerder de blootstelling aan deze belegginscategorie van onderwogen naar neutraal. De Britse aandelenmarkt lijkt door diezelfde Brexit-zorgen goedkoop gewaardeerd. Het dividendrendement op Britse aandelen bedraagt 5% - tegenover een rendement van 2,5% op aandelen wereldwijd.

Uit het waarderingsmodel van Pictet blijkt dat wereldwijde aandelen goedkoop noch duur zijn en obligaties – met wereldwijd negatieve rendementen - extreem duur. Binnen de beleggingscategorie vastrentende waarden zijn obligaties van opkomende markten in lokale valuta's aantrekkelijk, met name omdat de valuta's uit opkomende markten 25% ondergewaardeerd zijn ten opzichte van de dollar.