Schroders: cyclische opleving houdt aan in 2017

Alextedder
Alex Tedder

"We staan waarschijnlijk voor een volatiel 2017. Maar dankzij de cyclische opleving gaan zich zich genoeg kansen aandienen voor stockpickers," denkt Alex Tedder, Head of Global Equities bij Schroders .

Voor beleggers was 2016 een uitdagend jaar dat zich kenmerkte door een hoge mate van macro-economische en politieke onzekerheid. Ondanks de ongunstige achtergrond leverden de wereldwijde aandelenmarkten toch een redelijk rendement op, veroorzaakt door een geleidelijke verbetering van de onderliggende economische indicatoren:

 • Herstel van de Amerikaanse economie.
 • Ruim monetair beleid lijkt langzaam een positief effect op Europa te hebben.
 • Stimulerend beleid in China draagt duidelijk bij aan een herstel van de grondstoffen- en energieprijzen.
 • Cyclische verbetering houdt aan

  Recent presteren sectoren die uit de gratie waren weer goed. Denk aan grondstoffen, energie, industrie en financials. Het sentiment onder beleggers is verschoven van terughoudende voorzichtigheid naar voorzichtig optimisme. En de cyclische opleving lijkt zich in 2017 voort te zetten, ondersteund door het beleid van Trump - mits dat geïmplementeerd kan worden. Een infrastructuur bestedingspakket van USD 600 miljard kan rond de 0,25% aan de economische groei van de VS toevoegen en een verlaging van de vennootschapsbelasting van 35% naar 15% kan 10% aan de Amerikaanse winstgroei voor 2018 bijdragen.

  Aangezien de winst per aandeel in de VS zich al drie jaar op rij vlak ontwikkelt, kan het momentum in de economie, dat een extra boost van Trump kan krijgen, de bedrijfswinsten opstuwen. Tedder acht dubbelcijferige winstgroei mogelijk in zowel 2017, als 2018. Dat kan verder steun verlenen aan de Amerikaanse aandelenmarkten

  Risico’s zijn er genoeg


  Torenhoge schuld

  Risico’s zijn er ook. Afgezien van de mogelijkheid dat het beleid van Trump faalt, is mondiaal de schuldenberg torenhoog geworden door het soepele monetaire beleid van de centrale banken. Erg lage financieringskosten hebben de groeicapaciteit in verschillende industriële sectoren kunstmatig ondersteund, en de afwikkeling van overcapaciteit heeft nog een lange weg te gaan.

  Lage waarderingen

  "Waarderingen zijn wereldwijd onaantrekkelijk. Als de rente gaat stijgen kan het de waarderingen drukken. De Amerikaanse aandelenmarkten lijken het meest kwetsbaar", vindt Tedder. Japan verzwakt met het ruime monetaire beleid de yen en drijft daarmee de inflatie hoger en versterkt de concurrentiepositie.

  Politieke risico’s

  Verkiezingen in Nederland, Frankrijk, Duitsland en Italië zullen bepalend zijn voor het leiderschap en de toekomst in de EU. Deze verkiezingen zullen vrijwel zeker leiden tot schommelingen in het sentiment naarmate de opiniepeilingen toenemen en de verkiezingsdag nadert. Een misstap kan tot grote verstoringen leiden op de financiële markten. Een overwinning voor de gevestigde politieke partijen in deze landen zal waarschijnlijk heel wat zorgen wegnemen bij beleggers in Europa, maar een ‘misstap’ kan juist leiden tot grote verstoring van de obligatie- en aandelenmarkten, niet alleen in Europa, maar wereldwijd.

  Wie kunnen de verandering aan?

  In deze overgangsfase kunnen met name bedrijven die het goed doen in tijden van beleidsverandering profiteren, denkt Tedder. Internet- en technologie bedrijven kunnen in een dergelijke omgeving goed presteren. Ook klaren de verwachtingen voor banken op. De kostenbesparingsprogramma’s beginnen zich uit te betalen, de druk van toezichthouders neemt wat af en de omstandigheden om winst te genereren verbeteren met het economisch herstel en de stijgende rente.

  Tedder denkt dat de portefeuilles van Schroders wat meer cyclisch vorm gegeven worden dan in het recente verleden. Maar gezien alle onzekerheden die er nog zijn is een afgewogen benadering vanuit zowel geografisch, als sectoraal perspectief gepast.

  Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
  nieuws@analist.nl

  Copyright analist.nl B.V.
  All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.