Schroders: Beleggen in small caps biedt kansen om te profiteren van disruptie

Disruptie laat overal zijn sporen na. Matthew Dobbs, Fund Manager, Asian Equities & Head of Global Small Cap, en Kristjan Mee, Strategist, Research and Analytics bij Schroders, zien drie factoren, waarom beleggen in small caps een goede manier is om als belegger te profiteren van dit thema.

Matthewdobbs
Matthew Dobbs
Kleinere bedrijven bieden de kans op potentieel hogere rendementen, al is dat niet zonder risico. De rendementen van individuele aandelen kunnen erg fluctueren en de markt is redelijk inefficiënt. Maar ze bieden de actieve belegger meer kansen op waardevermeerdering. Beleggers worden daarnaast extra aangetrokken tot de small caps omdat zij daardoor kunnen profiteren van het disruptiethema.

Op de lange termijn presteren Amerikaanse smallcaps aanzienlijk beter dan large caps. Had een belegger in 1966 100 dollar belegd in smallcaps, dan had hij nu 56.232 dollar, tegen 15.576 in large caps. Maar de smallcaps maken ook perioden van mindere prestaties door. Juist die volatiliteit maakt ze minder aantrekkelijk voor beleggers. Maar volgens Dobbs en Mee zijn er 3 belangrijke redenen om juist voor deze beleggingscategorie te kiezen. Zij wijzen op:

 • de fundamentele eigenschappen van small caps
 • de relatieve inefficiëntie van deze aandelen
 • de omvang van de markt

  Fundamentele eigenschappen

  De fundamentele reden om voor small caps te kiezen, is het vermogen van kleine bedrijven om disproportioneel te groeien startend vanaf een relatief lage omzet en winst. Small caps zijn voor beleggers de manier om blootstelling te krijgen aan nieuwe technologie of een nieuwe markt. Vaak zijn kleinere bedrijven de drijvende kracht achter disruptie en profiteren ze van deze trend, in plaats van slachtoffer ervan te worden. Zij hebben minder last van de verschillende managementlagen zoals bij grote gevestigde bedrijven en er is minder angst om verkoopvolume of marktaandeel te verliezen door de introductie van nieuwe producten. Met name de kleinere bedrijven die een belangrijke rol spelen in de snelgroeiende elektrische voertuigen sector of in de AI-industrie zijn goede voorbeelden van dit soort small caps.

  De enorme omvang van de markt

  Het aantal small caps overtreft ver de markt voor large caps. In de S&P index voor small caps zitten 6216 bedrijven, tegen 1932 in de large en mid cap. Beleggers in large caps lopen het risico een groot deel van het beleggingsveld te negeren. Daarnaast zijn small caps vaak meer gericht op de binnenlandse economie. Al verslechtert het op het wereldtoneel, dit soort bedrijven kunnen nog altijd profiteren van lokale groeifactoren.

  Inefficiëntie

  Hoe kleiner een bedrijf, des te minder research er ten aanzien van dit bedrijf plaatsvindt, wat de kans vergroot op een inefficiënte prijsvorming. Daar liggen dus kansen voor actieve fondsbeheerders op outperformance.

  Wel wijzen Dobbs en Mee erop dat de kosten voor small cap-fondsen doorgaans hoger zijn, dus de prestaties moeten groot genoeg zijn om die extra kosten goed te maken. Het topkwartiel van small cap-fondsen presteert beter dan hun benchmarks en dat onderstreept te meer het belang van een goede selectie van fondsen en fondsbeheerders om te kunnen profiteren van deze inefficiënties in de markt.