ASI: In nieuwe QE-ronde kan ECB meer Duitse obligaties kopen

Volgens Luke Hickmore van Aberdeen Standard Investments is het zeer waarschijnlijk dat de ECB zich opnieuw tot QE of kwantitatieve verruiming zal wenden om de inflatieverwachtingen te verhogen. De beleggingsstrateeg wijst wel op mogelijke verschillen met de eerste QE-ronde van de ECB.

“De ECB heeft zichzelf een limiet opgelegd voor het aantal staatsobligaties dat ze van elke overheid opkoopt. In een tweede ronde van kwantitatieve verruiming kan ze die limiet oprekken. De centrale bank kan er bijvoorbeeld voor kiezen om 50% van haar totale aankopen op de Duitse markt te doen.”

“Daarnaast kan de ECB bijvoorbeeld ook meer bedrijfsobligaties opkopen, om zo een politieke fall-out te voorkomen als ze teveel staatsobligaties van landen zoals Italië zou opkopen. Obligaties van financiële instellingen zal de ECB waarschijnlijk vermijden. Het kan immers vragen oproepen als ze wel obligaties opkoopt van de ene bank en niet van de andere. De ECB is immers ook toezichthouder van het bankwezen.”

“Ondertussen worden de banden tussen de wereldwijde obligatiemarkten alsmaar nauwer. Er zit soms nauwelijks verschil tussen de relatieve waarde van de sterling-, euro- en dollarobligaties van eenzelfde emittent. Aangezien de ECB waarschijnlijk vanaf eind dit jaar bedrijfsobligaties op de secundaire en primaire markten zal kopen, is het onwaarschijnlijk dat de verschillen in relatieve waarden van euro- en sterling-obligaties van dezelfde emittent nog lang aanhouden.”

“Hoewel Europese bedrijfsobligaties aantrekkelijk zijn, mogen beleggers niet vergeten waarom de ECB aan een tweede ronde van QE denkt. De huidige problemen in de regio vormen geen klimaat waarin obligaties normaal gedijen. Wij kijken daarom vooral naar bedrijven die bewezen hebben dat ze ook in een recessie goede resultaten boeken.”