CIO DWS defensief gepositioneerd, want handelsconflict blijft nog een tijd duren

Het Amerikaans-Chinese handelsconflict is de afgelopen jaren diverse keren zeer hoog opgelopen, telkens gevolgd door een ‘staakt-het-vuren’. De angel lijkt nu echter diep in het conflict te zitten, en dat vraagt om een defensieve positionering. Dit schrijft vermogensbeheerder DWS in zijn analyse ‘On the escalation path’.

DWS haalt twee redenen aan waarom een snelle ontmijning van het handelsconflict niet voor de hand ligt. Ten eerste is de kans groter dat Peking een snelle oplossing van het conflict van de hand wijst als de Amerikaanse regering haar koers opnieuw wijzigt.

Ten tweede begeeft het handelsgeschil zich op nieuw terrein. Eerst kregen alleen industriële goederen met extra importheffingen te maken. Nu dreigt de Amerikaanse overheid om vanaf september ook importheffingen op te leggen aan een breed scala aan consumptiegoederen.

“Als gevolg hiervan blijven we op korte termijn defensief gepositioneerd. De afgelopen weken hebben we onze ‘overweging’ in bedrijfsobligaties weer afgebouwd. Bij staatsobligaties geven we nu de voorkeur aan langere looptijden. De Japanse yen heeft zich opnieuw bewezen als diversificatie-instrument in tijden van toenemende onzekerheid.”

“Op langere termijn blijft ons basisscenario dat noch het Witte Huis, noch Peking de wereld in een recessie wil storten. De druk van de markten had in het verleden een disciplinerend effect. Dit impliceert dat op de langere termijn een verstandig compromis mogelijk is, maar dat het pad naar die oplossing gepaard zal gaan met behoorlijk wat hoofdpijn voor beleggers. Het risico dat het conflict verder oploopt, is aanzienlijk toegenomen.”