DWS: Grenzen tussen obligaties ontwikkelde markten en groeimarkten vervagen

Aziatische obligaties doen het op meerdere vlakken beter dan obligaties uit andere opkomende regio’s, en vaak zelfs even goed als de obligaties uit ontwikkelde regio’s. De grenzen tussen ontwikkelde markten en groeimarkten vervagen.

Dat schrijven Elke Schoeppl-Jost, Head of Active Portfolio Management APAC, en Sean Taylor, Chief Investment Officer APAC & Head of Emerging Market Equities van vermogensbeheerder DWS, in hun analyse ‘Asian bonds – entering quality territory’.

Betere kredietkwaliteit

“De manier waarop Azië het voortouw neemt op het gebied van kwaliteit en kwantiteit is vooral opvallend in bedrijfsobligaties. De 299 Aziatische emittenten in de J.P. Morgan Corporate Emerging Markets Bond Index (CEMBI) hebben een gemiddelde S&P-rating van BBB+. Vergelijk dat met de 191 emittenten uit Latijns-Amerika met een gemiddelde rating van BB+, de 67 emittenten uit opkomend Europa met ook een BB+ en de 62 emittenten voor het Midden-Oosten met een gemiddelde rating van BBB-. De wanbetalingspercentages in Azië liggen al jaren onder die van Latijns-Amerika en Europa.”

Minder correlatie met Amerikaanse obligaties

“Die kredietkwaliteit wordt weerspiegeld in de correlatie tussen de Aziatische obligaties en de Amerikaanse obligaties. Sinds 2012 is de correlatiecoëfficiënt van de J.P. Morgan Asian Credit Index (JACI Index) met de ICE BofA Merrill Lynch US High Yield Index teruggelopen van 0,45 tot 0,07. Obligaties uit andere opkomende markten zijn veel meer gecorreleerd met de Verenigde Staten, dit onderstreept de mogelijk grotere diversificatiekwaliteiten van Aziatische obligaties.“

Nog ver verwijderd van negatieve yields

“In het voorjaar lieten de Amerikaanse en Europese centrale banken weten dat hun belangrijkste rentetarieven weer konden dalen, dit deed de daling van de yields op ontwikkelde obligatiemarkten accelereren en leidde in juni wereldwijd tot een record van 13.000 miljard dollar aan obligaties met negatieve yields. In Azië zijn negatieve yields nog nergens in zicht, en in het huidige klimaat van extreem lage rentetarieven, waarin elk basispunt telt, verdient de regio meer aandacht. Bovendien heeft het vernieuwde soepele monetair beleid in de ontwikkelde landen de vrees voor opdrogende liquiditeit in de opkomende markten verdreven.”

Minder volatiel dan opkomend Europa

“De goede gemiddelde rating van Aziatische obligaties kan mede verklaren waarom ze minder volatiel zijn dan bedrijfsobligaties uit opkomend Europa en Latijns-Amerika. Een andere oorzaak van de grotere stabiliteit in Azië is dat een veel groter deel van de lokaal uitgegeven obligaties worden gekocht door binnenlandse beleggers. De kans dat speculatief geld snel in- en uitstroomt, is er veel kleiner dan in de andere opkomende regio's.”

China onderwogen

“Het verloop van het Amerikaans-Chinese handelsconflict is belangrijk voor de Aziatische markten – de MSCI China Index deed het vorig jaar bijvoorbeeld minder goed dan de MSCI World en de MSCI Emerging Markets Index. Op de Aziatische obligatie-indices was er minder nervositeit, waarschijnlijk omdat beleggers bij grotere onzekerheid dikwijls overschakelen van aandelen naar obligaties."

Momenteel is China goed voor 51% van de JACI. Beleggers in die index kunnen kiezen om China te onderwegen ten gunste van andere regio's, waaronder Indonesië en India. Voorlopig is een de-escalatie van het conflict een vrome wens. Om politieke redenen kan China besluiten om economische offers te brengen. Daarnaast is Azië inmiddels minder afhankelijk van Westerse investeringen en consumptie dan tien jaar geleden, dit dankzij de toegenomen welvaart en de handel binnen deze regio.”