Vanguard: Vijf tips om beleggersvalkuilen te ontlopen

Psychologie maakt steeds meer onderdeel uit van het toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Wanneer meer bekend is over hoe emoties invloed hebben op het nemen van financiële beslissingen, is het eenvoudiger om hier rationeel mee om te gaan. Ook vermogensbelegger Vanguard gaat ervan uit dat kennis hebben over wat je beweegt, helpt om beter te beleggen. Wim van Zwol, hoofd Benelux en Nordics bij Vanguard, gaat in een driedelige zomerserie in op gedrag en beleggen. In het derde en laatste deel geeft Van Zwol vijf tips hoe je beleggersvalkuilen kunt ontlopen.

1. Vooroordelen

“Wees je ervan bewust dat je vooroordelen hebt. Dit klinkt eenvoudig, maar is meestal moeilijk. Wie bijvoorbeeld overmoedig is, heeft dat vaak niet door. Hoe zelfverzekerder je bent, hoe kleiner de kans dat je het weet van jezelf. Als je echt wilt weten wat je sterke en zwakke punten zijn, vraag dat dan aan een vriend of collega. Het kan verhelderend zijn!”

2. Doelen

“Denk aan je doelen - herinner jezelf eraan waarom je investeert. De volgende keer dat je overweegt enkele investeringen te verkopen of met je maandelijkse spaarplan te stoppen omdat je je geld aan iets anders wilt uitgeven, onthoud dan waarom je bent begonnen met beleggen. Het gaat om geduld, niet om winst op korte termijn. Als je een comfortabel pensioen wilt bereiken, kun je bijvoorbeeld je doelen op de lange termijn afstemmen op je besluitvorming, zodat je op het goede spoor blijft.”

3. Schrijf alles op

“Documenteer je beslissingen - het managen van emoties gaat over het overwinnen van emotionele impulsen op situaties. Dus het kan een goede strategie zijn om je beslissingen te documenteren. Wanneer je hebt besloten hoe je wilt beleggen en redenen hebt voor het selecteren van bepaalde fondsen, noteer deze dan. Schrijf ook je doelen op.”

“Wanneer je je portfolio vervolgens wilt wijzigen, controleer dan je aantekeningen en herinner jezelf aan je oorspronkelijke manier van denken. Het zal je helpen om van fouten te leren en hopelijk voorkomen dat je onnodig actie onderneemt. Net zoals goede adviseurs een beleggingsfilosofie hebben, zou jij die ook moeten hebben.”

4. Procedures

“Zorg voor een bepaalde procedure - een goede procedure helpt om een ​​deel van de emoties die met beleggen gepaard kunnen gaan, te tackelen. Bepaal hoe vaak je je portfolio gaat beoordelen. Het hoeft niet dagelijks te zijn. Maandelijks of jaarlijks is voor de meeste beleggers voldoende. Bepaal ook hoe vaak je je portefeuille gaat herbalanceren. Wil je dat jaarlijks doen of op basis van andere factoren? Het maakt waarschijnlijk niet uit welke methode je kiest, maar als je er een hebt, blijf er dan bij. Op die manier hoef je geen beslissingen te nemen over wanneer je een bedrijf moet kopen en verkopen.”

5. Vraag advies

“Neem, bij twijfel, een adviseur - veel beleggers hebben niet de tijd, de bereidheid of de kennis om hun eigen beleggingen te beheren en dat is prima. Als dat het geval is, zoek dan een goed gekwalificeerde adviseur die als je coach kan optreden en beslissingen kan nemen.

Tot slot, onthoud dat investeren niet ingewikkeld of tijdrovend hoeft te zijn. Het kopen van een aantal goedkope, goed gediversifieerde fondsen is voor de meesten van ons de juiste oplossing. Dan hoef je alleen maar achterover te leunen en de investeringen hun werk te laten doen. En de volgende keer dat je wilt handelen, vraag jezelf dan af: "Weet ik het echt beter dan de markt?" Als het antwoord nee is, wat toch voor de meesten van ons zou moeten gelden, is de beste manier van handelen waarschijnlijk niks doen.”