Invesco: Rentecurve geen voorbode recessie

Beleggers moeten er niet voetstoots vanuit gaan dat de kortstondige omkering van de Amerikaanse rentecurve (de tweejaarsrente kwam boven de tienjaarsrente uit) een recessie inluidt. Dat stellen de beleggingsspecialisten van vermogensbeheerder Invesco.

Een conjunctuuromslag wordt meestal bewerkstelligd door een beleidsfout, aldus Kristina Hooper (Chief Global Market Strategist), Brian Levitt (Global Market Strategist) en Timothy Horsburgh (Investment Strategist) van Invesco. In de meeste gevallen is dat een verkeerde beslissing van de Federal Reserve, lees: het te agressief verhogen van de rente om inflatie te bestrijden.

In dat geval komt de tweejaarsrente dus boven de tienjaarsrente te liggen doordat de Fed de korte rente verhoogt, en niet doordat de tienjaarsrente daalt nadat het Amerikaanse stelsel van centrale banken de periode van verkrapping al achter zich heeft gelaten. De Fed heeft de rente dit jaar alweer verlaagd.

De omkering van de rentecurve is ditmaal het gevolg van de onzekerheid die het Amerikaans/Chinese handelsconflict met zich meebrengt, aldus de Invesco-specialisten. Maar, zo stellen ze: protectionisme, alhoewel schadelijk, heeft in het verleden niet altijd tot recessies geleid. Hooper, Levitt en Horsburgh stellen dat de VS de huidige problemen aan zichzelf te danken hebben. De Fed heeft de steven al gewend, nu zijn alle ogen op de regering-Trump: ‘Wij denken dat er nog steeds tijd is een recessie te voorkomen.’

Invesco hoopt dat de Amerikaanse regering inziet dat het conflict met China niet te ‘winnen’ valt, en dat er schade wordt voorkomen door het accepteren van een deal waarin China enkele kleine concessies doet. Tegelijkertijd zal de Fed de rente verder verlagen.

‘De kans op een recessie is gestegen, maar ons basisscenario blijft lage groei ondersteund door een ruim monetair beleid. De huidige volatiliteit biedt kansen voor selectieve beleggers.’