Schroders: wat betekent de 'Trump-bump' voor de waarderingen van aandelenmarkten?

Het vooruitzicht van Donald Trump in het Witte Huis heeft de aandelenmarkten hoger gedreven. Normaal gesproken zou een combinatie van Brexit, presidentsverkiezingen, terugkerende inflatie en hogere rentes de vraag naar aandelen moeten drukken. Maar vreemd genoeg koersen de aandelenmarkten sindsdien aanzienlijk hoger. Wat betekent de ’Trump bump' voor de waarderingen van de aandelenmarkten?

David Brett, investment writer bij Schroders , zet de huidige waarderingen af tegen het historisch gemiddelde. Hiervoor kijkt hij zowel naar de koers-winstverhouding (kw), als naar de CAPE (cyclical adjusted Price-to-earnings) die ook naar de koers-winstverhouding kijkt, maar dan berekend op basis van de gemiddelde winst (gecorrigeerd voor inflatie) van de laatste tien jaar.

Schroderlondon

Duur of goedkoop?

Keithwade
Keith Wade
Uit de bovenstaande tabel blijkt dat de Amerikaanse en Japanse indices boven hun meerjarige gemiddelde noteren, terwijl de FTSE 100 in lijn daarmee gewaardeerd is en Europa licht hoger. Maar aandelen in het VK en Europa zijn wel beduidend goedkoper geprijsd dan de VS en Japan. De S&P 500 is sinds de verkiezing van Trump al 6% gestegen. Trump zorgt voor een toename van het vertrouwen en voor hogere inflatieverwachtingen.

Keith Wade, hoofdeconoom bij Schroders , zegt: “De beleggers hebben een flink voorschot genomen op de belofte van Trump om Amerika weer groot te maken. Zij prijzen een hogere activiteit in en gunstiger handelsovereenkomsten voor de VS. De inflatie en rente lopen ook op.

Op dit moment heeft de ‘reflation trade’ (het kopen van activa die baat hebben bij een hogere inflatie) momentum. Toch zal de impact van Trump’s beleid pas eind 2017 of begin 2018 voelbaar worden.

In de markt wordt ook geen rekening gehouden met tegengas van het Congres of met problemen die zich eventueel aandienen om de economische groei een boost te geven. Een dergelijk optimisme wordt na verloop van tijd in twijfel getrokken. Houd daarom rekening met een herwaardering van de Trump-rally.”

S&P 500

Sinds de verkiezing van Trump is de S&P 500 index met 6% gestegen. Waarom?

Trump heeft toegezegd de economische groei te stimuleren, banen te creëren en bedrijven terug naar de VS te halen. Daarmee is ook de inflatieverwachting toegenomen, omdat de werkgelegenheid groeit en de consumentenbestedingen toenemen. Een beetje inflatie is goed voor de economie. Inflatie reduceert schulden als de lonen stijgen. De consumenten kunnen besluiten het ‘extra’ geld te besteden.

Waardering

De kw van de S&P 500 staat op 21,6 en dat is onder het historisch gemiddelde van 22,9. De CAPE ligt met 23,4 boven het historisch gemiddelde van 19,8.

FTSE 100

De FTSE 100 is sinds de verkiezing van Trump gestegen met 6,3% in Britse ponden. Waarom?

De FTSE 100 heeft een extra boost gekregen van het gedaalde Britse pond. In het algemeen geldt, als het Britse pond daalt, stijgt de FTSE 100. De meerderheid van de FTSE 100 bedrijven behaalt zijn winsten buiten het VK, dus als deze bedrijven hun winsten converteren naar Britse ponden krijgen ze er meer van.

Waardering

De scherpe stijging van de index heeft de kw van de FTSE 100 aandelen tot ongekende hoogte gestuwd: 34,4. Dit valt mede te verklaren uit de zwakke cijfers van mijnbouw- en energie-aandelen, die zwaar wegen in de index. De CAPE noteert 13,7, wat in lijn is met het historisch gemiddelde.

Nikkei 225

De Nikkei 225 is sinds de verkiezing van Trump met 14,1% gestegen. Waarom?

Cyclische aandelen en export-georiënteerde bedrijven kunnen van Trump’s beleid profiteren. Een hogere rente in de VS heeft de yen verzwakt. Dat is positief voor Japanse bedrijven als ze hun winsten in US dollars omzetten naar yens.

Waardering

Ondanks de gestegen Nikkei 225 zien Japanse aandelen er nog altijd redelijk aantrekkelijk geprijsd uit met een kw van 17,8 in vergelijking met het historisch gemiddelde van 17,2. De CAPE ligt met 24,4 zelfs significant onder het historisch gemiddelde van 31,6.

Eurostoxx 50

De Eurostoxx 50 is sinds de verkiezing van Trump met 8,7% gestegen in euro’s.

Waarom?

Trump heeft met name de inflatieverwachtingen hoger gedreven en de kans op renteverhogingen om de inflatie te beteugelen vergroot. Een hogere rente is positief voor de banken, omdat ze daarmee hun winstmarges kunnen verbeteren. De banken wegen zwaar in de Eurostoxx 50.

Waardering

Wel lijkt de Eurostoxx 50 wat aan de dure kant, vergeleken met de historische gemiddelden. Aandelen van de Eurostoxx 50 hebben een kw van 19,5 en een CAPE van 13,4. Het historisch gemiddelde ligt op respectievelijk 15,5, en 12,9.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.