Pictet AM: Aandelen VS leveren komende vijf jaar niets op

De omkering van de Amerikaanse rentecurve is een betrouwbare voorspeller van recessies en malaise op de beurs. Amerikaanse aandelen zullen in reële termen de komende vijf jaar niets opleveren, voorziet Luca Paolini, hoofdstrateeg bij vermogensbeheerder Pictet AM.

Daarmee is de vermogensbeheerder nog een tikje somberder dan in de eerder gepresenteerde secular outlook. De afgelopen vijf jaar leverden aandelen in de VS jaarlijks 10% op. Nu rekent Pictet AM op 2% nominaal, waardoor na correctie voor inflatie niets overblijft.

Paolini constateert dat een omgekeerde rentecurve, waarbij de rente op langlopende staatsobligaties onder die van kortlopend schuldpapier belandt, sterk gecorreleerd is aan de output gap, het verschil tussen het huidige groeitempo van een economie en haar langetermijnpotentieel.

Volgens Pictet AM pakken donkere wolken zich samen boven zowel de Amerikaanse economie als de aandelenmarkt. “Dat komt omdat een omgekeerde (of afvlakkende) rentecurve historisch gezien een betrouwbare voorspeller van recessies en bearmarkten in aandelen is gebleken”, stelt de hoofdstrateeg. In de VS is elk van de laatste zeven recessies voorafgegaan door een inversie van de curve.” Voor de komende 12 maanden verwacht Paolini dat aandelenmarkten zullen pieken, omdat iedere bullmarkt sinds 1950 in de Verenigde Staten begon en eindigde met een herstel en een recessie.

De hoofdstrateeg verwacht dat de S&P 500-index over vijf jaar op 3000 koerst, vergelijkbaar met de huidige koers van de index. Dat betekent tussentijds echter geen vlakke aandelenmarkt: “In plaats daarvan is er waarschijnlijk aanzienlijke volatiliteit - een ander typisch gevolg van een omgekeerde rentecurve”, aldus Paolini. “De VIX-index zal de komende twee jaar met 30% stijgen.”

Paolini concludeert dat de tijd vanuit strategisch oogpunt rijp is om posities in aandelen af te bouwen, maar dat tactisch gezien dit ook een geschikt moment is om in te stappen. Het voordeel daarvan is echter beperkt, in zowel tijd als omvang.