BNY Mellon: China stapt in leemte die Trump laat vallen

Komende zaterdag wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd. Reden voor drie specialisten van diverse boutiques van BNY Mellon om hun visie te geven op de vooruitzichten voor de tweede economie ter wereld.

China pakt die ruimte die de VS geeft

Rob Simpson, fondsbeheerder Emerging Market Debt bij Insight: Donald Trump laat er geen gras over groeien. De VS trekt zich terug uit de Trans-Pacific Trade Partnership (TTP) en geeft de voorkeur aan bilaterale handelsovereenkomsten. China kan volgens Simpson zijn invloedssfeer vergroten door het TTP te redden. Mogelijk dat een TTP ex VS meer op China gericht zal zijn. Toch kan het land ook in de verdediging gedwongen worden door het Amerikaanse beleid. De prioriteiten in het land worden meer en meer bepaald door externe factoren, terwijl intern er ook het nodige op de politieke agenda staat. Het zal premier Xi Jinping er veel aan gelegen zijn om de economische stabiliteit te bewaren.

Stress in financiële systeem neemt toe

Brendan Mulhern, strateeg bij Newton :
Brendanmulhern
Brendan Mulhern
De Chinese beleidsmakers hebben de schuldenberg verder laten groeien doordat zij de fiscale stimuleringsmaatregelen hebben opgeschroefd. In het Chinese nieuwe jaar zal het momentum van deze stimulering afnemen. De autoriteiten zijn zich bewust van het risico dat de toenemende schuld oplevert voor de economie. De kredietbubbel is nu in omvang die van Japan, Ierland, Spanje en de VS voorbijgestreefd.

De beleidsmakers willen af van de met krediet aangejaagde vraag, maar anderzijds is er ook de druk om de arbeidsmarkt te laten groeien, zeker in aanloop naar het Partijcongres. De minste groeivertraging zal aanleiding zijn om de sluizen opnieuw open te zetten. De vraag is alleen hoe lang dit is vol te houden. De tekenen van stress in het financiële systeem zijn evident.

Stabiliteit zonder hervormingen wordt moeilijker

Anindamitra
Aninda Mitra

Aninda Mitra, analist bij Standish:China gaat het nieuwe jaar in met de wind in de rug van alle stimulering die in 2016 gegeven is. Maar het monetaire trilemma is duidelijk aanwezig, het spanningsveld tussen ambitieuze economische groei, lage rente en ook nog een gecontroleerde wisselkoers. Hervormingen vallen pas te verwachten na het Partijcongres in november en volatiliteit voor die tijd wordt niet getolereerd. Mitra denkt dat de autoriteiten de valutareserves en de beleidsmogelijkheden hebben om macro-economische stabiliteit in deze fase te garanderen.

Dat biedt de ruimte voor aantrekkelijke prestaties van US dollar credit. Maar met afnemende valutareserves en een stijgende schuld, zal de wisselkoers onder druk komen te staan als structurele hervormingen op zich laten wachten. Een ander staartrisico komt van buitenaf, als Trump een direct protectionistische houding ten opzichte van China inneemt.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.