Standard Life: economie VS stevig op groeikoers, daar doet Trump voorlopig niets aan af

Jeremylawson
Jeremy Lawson

r is meer nodig dan een aantal tweets van de nieuwe president om de Amerikaanse economie uit koers te krijgen, schrijft Jeremy Lawson, hoofdeconoom van Standard Life Investments.

De macrocijfers die dit jaar zijn gepresenteerd, liggen in lijn met een economie die gematigd boven de trend groeit. De groei H2 2016 komt uit op 2,7% op jaarbasis en dat ligt beduidend hoger dan de 1,1% die voor H1 werd genoteerd. Goed nieuws kwam van de investeringen in apparatuur, die voor het eerst sinds Q3 2015 bijdragen aan de economische groei. De groei van de consumptieve bestedingen bleef weliswaar matig voor het tweede kwartaal op rij als gevolg van een vertraging in de groei van het reële inkomen door de stijgende inflatie.

Loopt de Fed achter de feiten aan, of toch niet?

Omdat de economie er goed bijligt, kwamen de robuuste werkgelegenheidscijfers niet als een grote verrassing voor de financiële markten. Echter, beleggers keken het meest uit naar het gemiddelde uurloon. De hawks van het FOMC zien in een stijging van het uurloon het bewijs dat de Fed achter de feiten aan loopt. Daartegenover staan de doves die meer ontspannen tegen het huidige monetaire beleid aankijkt en die eerst meer bewijzen willen zien dat de reservecapaciteit in de arbeidsmarkt afneemt, voordat de Fed in actie komt. Het pleit werd beslecht in het voordeel van de doves. De stijging van het gemiddelde uurloon bleef achter bij de verwachting, waardoor het groei op jaarbasis uitkwam op 2,5%, wat de laagste groei in bijna een jaar tijd is.

De vooruitkijkende indicatoren wijzen op een gezonde groei die aanhoudt in het voorjaar. De ISM Manufacturing Index new orders series noteerde 60,4 in januari, de hoogste stand van de afgelopen 26 maanden. Bedrijven hebben er volop vertrouwen in. Volgens Lawson zijn het de cyclische economische fundamentals die de outlook bepalen ondanks alle ophef rond de eerste executive oders van de nieuwe president.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.