DWS: Italiaanse staatsobligaties hebben geen last van regeringscrisis

De Italiaanse staatsobligaties lijken geen last te hebben van de regeringscrisis. Dat komt vooral door de verwachting dat centrale banken opnieuw schuldpapier gaan opkopen, schrijft vermogensbeheerder DWS in de ‘Grafiek van de Week’.

De vele politieke perikelen van de voorbije weken hebben nauwelijks invloed gehad op de Italiaanse staatsobligaties. Na een kleine piek daalde het renteverschil met de Duitse bunds weer tot 200 basispunten, het niveau van begin augustus. Ter vergelijking: de gemiddelde risicopremie bedroeg 260 basispunten tijdens de eerste helft van het jaar.

Italiaanse staatsobligaties naar Italiaanse banken

Deze stabiliteit is grotendeels te danken aan de verwachting dat de centrale banken opnieuw staatsobligaties gaan opkopen. Sinds juni zijn er meerdere aanwijzingen geweest dat de Europese Centrale Bank (ECB) binnenkort het aankoopprogramma weer oppakt. Dat kan de hoeveelheid Italiaanse staatsobligaties in handen van de Italiaanse centrale bank verder vergroten.

De Grafiek van de Week laat namelijk een grote verschuiving zien: waar Italiaanse staatsobligaties in 2009 nog voor bijna 50% in handen waren van buitenlandse beleggers, is dat nu iets meer dan 30%. Ook het aandeel van Italiaanse particuliere beleggers daalde, namelijk van 20% naar 5%. Aan de andere kant hebben de Italiaanse banken, en dan vooral de centrale bank, hun aandeel juist vergoot: van 4% naar bijna 20%, wat neerkomt op een toename van 337 miljard euro.

Italiaanseschulden