Monex: Boris zet Labour wellicht voor hem aan het werk - Britse pond volatieler

Hieronder volgt een commentaar van Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, op het verzoek van de Britse regering aan de Koningin om het Britse parlement te schorsen.

De Britse Premier Boris Johnson wil het parlement laten schorsen vanaf 10 september en heeft verzocht om de "Queen’s Speech”, waarmee Koningin Elizabeth het nieuwe parlementair jaar inluidt en de regering haar plannen presenteert, op 14 oktober te laten plaatsvinden. Dit zorgt ervoor dat er bijna geen tijd meer is voor Britse parlementariërs om een no-deal Brexit via nieuwe wetgeving te blokkeren aangezien de Brexit deadline is gesteld op 31 oktober. Hierdoor raakte het pond direct in een vrije val, omdat de kans op een chaotische Brexit lijkt te zijn toegenomen.

Dit kan er echter ook voor zorgen dat tegenstanders van een no-deal nu een extra reden hebben om zich te herenigen en een motie van wantrouwen in te dienen tegen de huidige regering van Boris Johnson. Dit kan ervoor zorgen dat er nieuwe verkiezingen aankomen, waarbij we – net als in het 2016 EU referendum – geconfornteerd worden met een binair scenario met een vaste deadline. Hierdoor kan het Britse pond weleens nòg gevoeliger worden voor poliltieke geruchten en minimale verschuivingen in de machtsbalans.

Eurodollarpond