Experts zijn minder somber in enquete Van Zeijl

De experts waren erg somber voor augustus. Dat bleek een goede voorspelling. De AEX ging 2,4% naar beneden. Dat verlies was nog beperkt door een flink eindspurt in de laatste paar dagen van de maand.
Cornevanzeijl
Corné Van Zeijl
Vorige maand eindigde de AEX nog op 572 en leek alles pais en vree. Maar door het oplaaien van de handelsoorlog heeft de index tussentijds zelfs even 535 aangetikt. Het laagste punt sinds maart. Voor september blijft men somber gestemd maar heel wat minder dan voor augustus. Het percentage optimisten is 31%, de pessimisten 40%. De belangrijkste items blijven Brexit, de handelsoorlog en de extreem lage rente. Een enkele beursexpert denkt dat de bodem in de rente wel bereikt is.

Aexaandelen Voor de 6 maands outlook blijft de somberte overheersen met dezelfde argumenten.
Beursaex

Speciale Brexit vraag.

Aanstaande dinsdag komt het Britse Parlement terug van reces. Boris Johnson heeft het parlement gedeeltelijk buiten spel gezet. Door dit hoge spel te spelen,

a) Is een Brexit onvermijdelijk
b) Gebeurt er niets
c) Komen er nieuwe verkiezingen in UK

Aexkoers

De meningen zijn duidelijk verdeeld. 40% denkt dat een Brexit onvermijdelijk is. 23% denkt dat er eigenlijk niets gebeurt en 37% verwachte dat er daardoor nieuwe verkiezingen zullen. Het beloofd in ieder geval een spannend eindspel te worden.

Perfecte score aandelenkeuzes

Niet alleen de beursvisie was goed, ook de aandelenkeuzes bleken erg goed. De lage beta aandelen deden het inderdaad een stuk beter dan de brede index. Unilever bereikte zelfs een all-time high. Alle toppers deden het beter dan de AEX. En bij de floppers stonden inderdaad alleen maar dikke minnen. Ook hier bleek de keuzes voor financials en cyclische bedrijven een uitstekende keuze. Alle flop aandelen deden het slechter dan de AEX. Een prefecte score dus. Dat hebben we nog niet eerder gezien. Per saldo zou een long/short portefeuille een rendement van maar liefst 16,3%. Indrukwekkend. De portefeuille van de IEX lezers liet afgelopen maand een min van 0,2% zien.

Royal Dutch Shell is favoriet en Mittal weer niet

Voor september is Royal Dutch Shell weer op nummers 1 gekomen. En opvallend ook Galapagos staat op hoog genoteerd. De daling in Unibail Rodamco is wel even genoeg geweest vinden de experts, dus ook dit aandeel komt in de toppers lijst. Bij de floppers staat Arcelor Mittal opnieuw fier bovenaan, ondanks dat het vorige maand ook al flink is onderuit gegaan. De drie financials die de floppers vorige maand opvulden zijn ingewisseld voor ASR. Verder valt op dat Takeaway er voor het eerst instaat.

Beursaandelen

Er deden deze maand 58 experts aan de enquête mee.