BNY Newton: uitstel van Trump's belastinghervormingsplannen kan markten teleurstellen

Brendanmulhern
Brendan Mulhern

Het Amerikaanse belastingregime steekt slecht af in vergelijking met die van andere ontwikkelde economieën. De vennootschapsbelasting bedraagt maar liefst 35% over de gerealiseerde bedrijfswinst. Het hoge tarief spoort bedrijven aan om hun productie naar het buitenland te verleggen en hun bedrijfswinst niet naar de VS te repatriëren. Voor Trump is hervorming van het belastingsysteem essentieel, maar dat moet dan niet te lang op zich laten wachten want financiële markten zijn ongeduldig, meent Brendan Mulhern, global investment strategist bij Newton, een boutique van BNY Mellon.

Om zijn campagnebelofte ‘Make America Great Again’ na te komen zou Trump de VS hervormen met twee eenvoudige regels: Buy American and hire American. In de hervorming van het belastingsysteem ligt de sleutel om zijn doel te bereiken. Door het tarief voor de vennootschapsbelasting omlaag te brengen, wordt het kostenvoordeel van offshore productie gereduceerd, waardoor bedrijven worden gestimuleerd in de VS te investeren en personeel aan te stellen.

Maar het verlies van overheidsinkomsten moet wel ergens door worden opgevangen – of door andere inkomstenbronnen aan te boren of door op uitgaven te besparen. En daarom lijkt het voorstel voor het instellen van een Border Adjustment Tax ( British American Tobacco ) aantrekkelijk. De British American Tobacco is een belasting die wordt geheven afhankelijk van de plaats waar het product geconsumeerd wordt, in tegenstelling tot waar het product wordt geproduceerd. Dit wordt gerealiseerd door geïmporteerde goederen die binnenlands worden verkocht te belasten en exportgoederen niet. Dit zal naar verwachting de komende 10 jaar de overheidsinkomsten met meer dan USD 1 biljoen verhogen en de verlaging van de tarieven voor de vennootschapsbelasting en inkomstenbelasting compenseren.

De British American Tobacco wordt niet door iedereen met open armen ontvangen. Bedrijven die sterk afhankelijk zijn van importgoederen hebben hun lobbyisten in Washington al aan het werk gezet. Er zijn ook praktische zaken die goed beoordeeld moeten worden. Gezien de complexiteit van de hedendaagse global supply chain, is implementatie van de British American Tobacco nog niet zo eenvoudig. Bovendien zou het voorstel waarschijnlijk leiden tot hogere consumentenprijzen als gevolg van hogere importkosten. Op korte termijn kan het leiden tot prijsinflatie maar dan die van het kwalijke soort: inflatie op grond van een belasting op consumptie en niet als teken van een goed lopende economie. Voor veel Republikeinen zijn dit redenen om bedenkingen te hebben ten aanzien van de British American Tobacco .

Een bedrijfsvriendelijke, kleinere Amerikaanse overheid is in principe goed, maar de verwachting dat zij belastingen kan hervormen, het financiële systeem dereguleert en ongekende bedragen in de Amerikaanse infrastructuur gaat investeren in de komende twee jaar is over-optimistisch. De geluiden die uit Washington komen, duiden erop dat Trump's 'fenomenale' belastingplan zal verwateren. Als de realiteit van 'zaken doen' in Washington duidelijk wordt dan is de kans aanwezig dat de financiële markten teleurgesteld worden door de snelheid waarmee Trump zijn beleidsagenda tracht uit te voeren. Een ding is zeker en dat is dat naarmate deze bullmarkt voortduurt en waarderingen verder oplopen, het rendement in toenemende mate neerwaarts gezicht zal zijn.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.