BNY voorziet diverse gevaren Aziatische aandelen

Zoekan
Zoe Kan
De Aziatische aandelenmarkten zijn in 2017 goed van start gegaan. Daarmee lijken ze een aantal hindernissen met succes genomen te hebben, zoals een sterkere US dollar, een aanstaande renteverhoging en onzekerheid naar aanleiding van het mogelijke Amerikaanse handelsbeleid. De opleving is te danken aan sterkere macrocijfers uit Azië, met name uit China.

Er is een mogelijkheid dat Aziatische exportbedrijven last krijgen van eventuele Amerikaanse handelsbelemmeringen, maar Zoe Kan, fondsbeheerder van het Asian Income Strategy fund van Newton - een boutique van BNY Mellon, meent dat een dergelijk beleid niet zo makkelijk te implementeren is en de kosten daarvan waarschijnlijk het meeste door de Amerikaanse consument en bedrijfsleven zelf worden gevoeld.

Ondanks de recente outperformance blijven Aziatische aandelenmarkten substantieel achter bij de Amerikaanse, qua waardering valt er dus nog wel wat te winnen. Maar belangrijk is om binnen Azië selectief te zijn naar markten en sectoren. Op de korte termijn verwacht Kan dat de lage beta strategieën minder zullen presteren, maar op de middellange tot lange termijn helpt deze strategie juist om het neerwaartse risico voor beleggers te beperken en te profiteren van de structurele groeimogelijkheden voor goed geleide Aziatische bedrijven.

Zoe Kan signaleert vijf hindernissen voor aandelenbeleggers in Azië:

1. Anti-trade sentiment

Er wordt veel gespeculeerd over de negatieve effecten van het handelsbeleid van president Trump. Dit is deels ingeprijsd door de markten. Mocht het meevallen, dan kan dit goed uitpakken voor Aziatische aandelen. En veel economieën in Azië bevinden zich al in de transitie naar een diensten- en consumptie-geleide economie.

2. Chinese groeivertraging

De Chinese economie vertraagt structureel als gevolg van de herbalancering van de economie. De vrees voor een financiële shock in China lijkt weer wat op de achtergrond te raken. Zoe Kan belegt bewust niet in Chinese banken, omdat zij geen waarde kunnen creëren voor beleggers.

3. Opmars van nieuwe technologie

De Aziatische economieën zijn in het algemeen in staat om te profiteren van technologische vooruitgang en innovatie. Kan zoekt blootstelling aan bedrijven die technologie in hun voordeel gebruiken en vergeleken met andere bedrijven een ruime voorsprong hebben voor wat betreft het inspelen op toekomstige consumptiepatronen en customer experience.

4. Sterkere US dollar

De kracht van de US dollar is een goede barometer voor de liquiditeit in de wereldeconomie. Als de US dollar te sterk wordt, komt de mondiale groei onder druk te staan. Veel Aziatische valuta’s zijn al verzwakt in de laatste vijf jaar, Kan verwacht geen herhaling van dit proces.

5. Overige specifieke hindernissen

Een vertraging van de export, stokkende hervormingen en demonetisatie van India, zijn zorgen die op de korte termijn spelen, meent Kan. Op de lange termijn ziet zij juist kansen in Azië in met name de reissector, consumentenproducten, nutsbedrijven en techsector. Kan heeft ook selectieve blootstelling aan infrastructuurgerelateerde bedrijven, zoals tolwegen en vliegvelden, omdat zij zullen profiteren van de onderliggende groeiversnelling van de Aziatische economieën.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.