BNY Mellon verwacht geen overwinning Le Pen

Rebeccabraeu
Rebecca Braeu

De kans dat Marine Le Pen de volgende president van Frankrijk wordt, is klein. Maar gezien de verrassende resultaten van het Britse EU-referendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen vorig jaar, is het goed om te kijken naar de mogelijke uitkomsten van de aanstaande Franse presidentsverkiezingen en de gevolgen daarvan voor de financiële markten, zeggen Rebecca Braeu, Director of Sovereign Research en Rowena Geraghty, Sovereign Analyst, van Standish - een boutique van BNY Mellon.

Beleggers zijn alert op risico's met betrekking tot de Franse verkiezingen. Schandalen, blunders en algemene onzekerheid jagen de markten schrik aan. In de peilingen zijn Marine Le Pen en Emmanuel Macron in een nek-aan-nek race verwikkeld in de eerste ronde van een van de meest bijzondere Franse verkiezingen in de moderne geschiedenis. De Franse spreads volgen in het algemeen de kansen dat Le Pen de verkiezingen wint. In zekere zin heeft het aanwezige onbehagen minder betrekking op de kans dat Le Pen wint, maar meer op de kans dat haar tegenstanders de verkiezingen verliezen.

Zijn er zorgen?

Het scenario is onwaarschijnlijk, maar het is niet onmogelijk dat Le Pen wint. Schandalen of gebrek aan emotionele aantrekkingskracht kunnen voor stemmenverlies bij haar opponenten zorgen en dan kan een lage kiezersopkomst in het voordeel uitpakken van de stabiele achterban van Le Pen en haar aan de overwinning helpen. Standish kent op dit moment een kans van 85% toe aan de mogelijkheid dat Le Pen de verkiezingen verliest. Het basisscenario van Standish is dat Macron of Fillon de verkiezingen winnen.

Indien Le Pen toch wint, zal de marktvolatiliteit fors toenemen. Ze zal vrijwel direct nadat ze per 1 juni is aangesteld een begin maken met het uitvoeren van haar populistische agenda, ondanks dat de Franse parlementsverkiezingen later die maand zullen volgen. Ze heeft al gedreigd een referendum over het EU-lidmaatschap te organiseren. De dreiging dat de EU/Eurozone uit elkaar valt, is realistisch als de op een na grootste economie van de eurozone en een van de oprichters richting Frexit hobbelt.

Een overwinning van Le Pen zal leiden tot oplopende renteverschillen op staatsobligaties in Europa omdat negatief sentiment overvloeit naar kwetsbare markten in de periferie van de EU. Aan de andere kant, als Macron of Fillon de verkiezingen zouden winnen, dan kan verwacht worden dat Franse spreads tot circa 30 basispunten dalen, omdat de verwachte economische hervormingen de potentiële groei van de productie zouden verhogen. Dit is het basisscenario van Standish. Periferie-landen zullen opgelucht reageren, maar de opluchting in Frankrijk zal nog groter zijn.

Met de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen op 23 april op komst, zal de oplopende spread beleggingskansen bieden in Frankrijk of in gerelateerde markten zodra de verkiezingsuitslag wordt aangekondigd.

Analist.nl Nieuwsdienst: +31 084-0032-842
nieuws@analist.nl

Copyright analist.nl B.V.
All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. Analist.nl doesn't warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or for any actions taken in reliance thereon.